promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad? Az állatok is szoronganak, így ismerheted fel
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberek szorongása is sokszor tabu téma, bár szerencsére már egyre többen mernek róla beszélni, de az állatoknál is előfordulhat ilyesmi.

Valójában a háziállatok közel 80 százaléka szenved szorongásos tünetektől, amelyeket például a járműforgalom és az emberek váltanak ki, ha egyedül maradnak otthon. Bárki, akinek van házi kedvence, ismeri a tehetetlenség érzését, ami akkor jelentkezik, amikor a legjobb szőrös barátja nem érzi jól magát.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a kutyák szorongása egyre növekszik, mivel az emberek visszatérnek az irodába, és több társasági tevékenységben vesznek részt, így a kutyák többször maradnak egyedül, amitől elszoktak az elmúlt két évben.

A karantén alatt vásárolt háziállatok pedig nem sajátították el azokat a létfontosságú korai szocializációs képességet, amik miatt most viselkedési problémákkal küzdenek, és segítségre szorulnak.

Ezenkívül a Helsinki Egyetem közelmúltbeli tanulmánya, amely több mint 13 ezer finnországi, kedvtelésből tartott kutya viselkedését elemezte, azt találta, hogy a háziállatok többsége szorongást mutat. A kutatók szerint a kölykök 72,5 százalékánál a szorongás jellemzői figyelhetőek meg, mint például zajérzékenység, figyelmetlenség vagy impulzivitás és szeparációs problémák.

Emellett az utazás, az új emberek megismerése, vagy akár az állatorvosi látogatás is megterhelő élmény lehet a kedvenced számára, az olyan gyakori félelmek mellett, mint a hangos zajok, vagy a tűzijáték. Szerencsére ma már rengeteg módon lehet segíteni a háziállatodon, és nagyon sok tréner specializálódott ilyen helyzetekre.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod a kutyádon, akkor érdemes arra gondolnod, hogy szorong:

Túlzott zihálás

A farkát a lábak közé húzza

Az ajkak nyalogatása

Fülek hátracsapása

Mancs felemelése

Ásítozás

Toporgás

Ahogy mindannyian egyre jobban tisztában vagyunk saját mentális egészségügyi szükségleteinkkel, tartsuk szem előtt a négylábú barátainkét is. A „normális” állapotba való visszatérés több stresszt okoz a kedvencednek, mint gondolnád.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás