promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eddig nem ismert, emberekhez hasonló viselkedést fedeztek fel a kutyáknál
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutyák is éppen annyira érző lények, mint az emberek - bizonyítja ezt a következő kutatás is. 

Kis kedvenceink éppen annyira érzelmekkel teli világot élnek, mint mi, emberek. Erre már több kutatás is rámutatott, de most egy igazán érdekes eredményre jutottak Milánóban. Dr. Federica Pirrone vezette azt a tanulmányt, amiben a kutyák gyászfeldolgozását figyelték meg. 

Az embereknél a gyász egy szívbe markoló folyamat. Gyászolhatjuk az elhunytakat, de az elvesztett párkapcsolatokat vagy közeli barátságokat is elbúcsúztatjuk belül, ami sok fájdalmas élménnyel járhat együtt. Ezzel együtt járhatnak bizonyos zavarok az alvási- vagy étkezési szokásokban is. 

A jelenlegi kutatás eredményei pedig rámutattak, hogy a kutyák is hasonló folyamaton mennek át, mint az emberek egy általuk szeretett élőlény elvesztésekor: gyászolnak.

Az olasz kutató elmesélte a Guardian lapnak, hogy a kutyák rendkívül érzelmes állatok, akik szoros kötelékeket alakítanak ki a csoport tagjaival, amelyben élnek. Tehát nagyon megviseli őket, ha valamelyik társuk eltávozik.

„Összességében a kutyák a beszámolók szerint kevesebbet játszottak és ettek, többet aludtak és jobban keresték a gazdák figyelmét”

- számolt be a kutató.

Nekünk pedig bizony segítenünk kell őket, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot. Játsszunk velük többet, ne hagyjuk őket egyedül és szeretgessük őket!  De nem csak a kutyák az egyetlen állatok, akik átmennek a gyász folyamatán: a delfinek, az elefántok, a madarak és a majmok is ugyanúgy ''szomorkodnak''.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás