promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milyen lesz a koronavírus-járvány vége? Elmondják a szakértők!
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lassan belépünk a covid harmadik évébe, szinte már hihetetlennek tűnik, hogy egyszer még vége lehet, pedig a szakértők szerint ez fog történni. 

A koronavírus megjelenésekor még bíztunk abban, hogy néhány hónap és az életünk visszaállhat a rendes kerékvágásba. Ma már, lassan a vírus harmadik évében egészen hozzászoktunk, szinte elmondható, hogy együtt élni a vírussal lett a normális. Sokan már nem is reménykednek abban, hogy valaha eljutunk a végére, de a szakértők szerint van remény.

Sokan közülük úgy látják, hogy végül olyan lesz majd, mint a szezonális influenza, és valószínűleg nem fogja megzavarni a mindennapi életünket. Bár vannak évek, amikor az influenza is komolyabb, máskor pedig enyhébb, de ilyen mértékben, mint a covid, nem változtatja meg a mindennapi életünket vagy az egészségügyet.

A kutatók azt várják, hogy még ebben az évben, de akár a következő néhány évben is lesznek hullámok, amiket a koronavírus különböző variánsai fognak okozni. De ezek remélhetőleg már nem fognak olyan szintű megbetegedéseket okozni, mint a delta vagy akár az omikron. Ennek fő oka, hogy a lakosság egyre inkább védett lesz, vagy a védőoltásoknak köszönhetően, vagy a fertőzéseknek.

Valójában nem tudják, hogy a hullámok vége mikor érkezhet el, de abban biztosak, hogy nagyon benne vagyunk jelenleg még a pandémiában.

Az, hogy szükségünk lesz-e több oltásra, két fő tényezőtől függ: mennyi ideig tart a jelenlegiek védelme, és hogy jön-e olyan változat, ami jelentősen megkerülheti ezt a védelmet. Egyelőre a szakértők szerint túl korai lenne megjósolni, hogy szükség van-e több adagra. De a többség szerint az évenkénti ismétlő oltás lesz a megoldás.

A maszkok esetében arra nem számítanak, hogy a szezonális időszakban munkahelyeken vagy iskolákban kötelező lesz, de valószínűleg többen fognak hordani és nem csak a covid miatt. Főleg zsúfolt helyeken dönthetnek majd úgy egyesek, hogy viselik, például a tömegközlekedésen. Ez pedig abszolút normálissá és megszokottá fog válni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás