promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meglett az eredménye a laza korlátozásoknak – Így áll Svédország a coviddal szemben
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Svédország azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az első perctől kezdve viszonylag lazán kezelte a covid járványt. Most pedig minden korlátozást fel akarnak oldani.

A legtöbb ország komoly korlátozásokkal, kijárási tilalommal és kötelező maszkhasználattal kezelte a covid járványt. Svédország viszont sokkal lazábban vészelte át a vírust, ami miatt a „svéd különleges út” sok figyelmet kapott világszerte.

Nem minden diákot küldtek otthoni oktatásra. Sok üzlet nyitva maradt, és éttermekbe is lehetett látogatni. A maszk sem volt kötelező, csak ajánlott. Egyesek számára ez tűnt a megfelelő stratégiának, mások viszont nagyon nem örültek neki.

Február 9-től pedig szinte minden korlátozást feloldanak.

„A járvány még nem ért véget, de egy teljesen új szakasz elején járunk”

– mondta Magdalena Andersson miniszterelnök.

Mivel különféle tanulmányok kimutatták, hogy az omikron variáns kevésbé súlyos betegségekhez vezet, bár a fertőzések száma továbbra is magas, de az intenzív osztályon kezelt betegeké változatlan, így már nem tartják fontosnak a korlátozásokat.

Svédországban a tizenkét éven felüliek több mint 83 százaléka kapott már két adag vakcinát. A felnőtt lakosság mintegy fele pedig már felvette a harmadik oltást is.

A lazítás jövő hét szerdán lép életbe. Eszerint megszűnik a bárok és éttermek korábban 23 órától érvényes bezárása, a rendezvények látogatásának korlátozása, és az oltás igazolásának kötelezettsége zárt térben. A kormány fel kívánja oldani azt az ajánlást is, hogy a tömegközlekedési eszközökön csúcsidőben maszkot érdemes viselni.

De hogyan boldogultak két év alatt?

Országosan több mint 16 ezren haltak meg a koronavírus miatt a járvány kezdete óta. A második és harmadik hullámban, 2020 végén és 2021 elején az országban nagyon magas volt a fertőzések száma és a halálozási arány a többi európai országhoz képest.

Az egészségügyi felügyelőség 2020. novemberi vizsgálati jelentése a járvány első hullámáról megállapította, hogy a halottak igen nagy része 70 évnél idősebb volt.

A svédek bezárásmentes útja gazdaságilag sem volt különösebben sikeres. Ennek oka egyrészt a fogyasztás jelentős visszaesése volt, másrészt sok cég küldte el így is a dolgozói egy részét. Az erősebb visszaesést csak széles körű állami támogatással lehetett megakadályozni. 2020 végén harmadával magasabb volt a munkanélküliségi ráta, mint az előző évben.

Ez a stratégia valószínűleg magasabb számokhoz vezetett Svédországban, mint amennyi komolyabb lezárásokkal lett volna. A járványhelyzetre való felkészülés a kórházakban sem volt megfelelő. A svéd oltási stratégia viszont kielégítő a tudósok szerint.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás