promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pajzán ókori graffiti került elő arról, hogyan teszi magáévá a fáraónőt hátulról a szeretője
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatsepszut jobbkeze volt a férfi, aki a szemérmetlen rajzocskán kutyapózban közelíti meg az uralkodónőt.

Az ókori Egyiptomban nem számított ritkaságnak, hogy nő üljön az uralkodói székben, így az sem nagy csoda, hogy Henemetamon Hatsepszut két évtizeden keresztül irányította a birodalmat a Kr. e. 15. században.

A nép természetesen jobban elfogadott egy férfi fáraót, ezért Hatsepszut az ábrázolásain általában az összes uralkodói kelléket magán viselte, még az álszakállt is. A pletykák persze nő létére sem kerülték el, róla például azt suttogták, hogy a nagyszabású építkezéseket irányító Szenenmut szeretője volt.

Egy korabeli sírban talált ókori graffiti lényegében ezt a feltevést erősíti meg, hiszen Hatsepszutot előre hajolva ábrázolja, miközben egy daliás férfialak (nyilvánvalóan Szenenmut) hátulról közelíti meg.

A szexuális aktus pimasz ábrázolása azt sugallja, hogy a nép körében nem feltétlenül volt elfogadott a fáraónő. A nála körülbelül 20 évvel idősebb Szenenmut senkiként kezdte, de aztán villámgyors karrierépítéssel vált az uralkodónő jobbkezévé – ez szintén azt a teóriát erősíti meg, miszerint tényleg szeretők lehettek.

A rajzocska talán arra is utal, hogy Hatsepszut helyett valójában a szeretője viselte a nadrágot, vagyis uralkodott Egyiptom fölött. Az is sokat sejtető, hogy Szenenmut sírját a fáraónő halotti temploma közelében alakították ki, bár végül a teste nem került oda, talán azért, mert idővel kegyvesztetté vált.

Néhány kutatónak az a gyanús, hogy Szenenmut családjáról semmit sem tudunk, márpedig az nagy csoda lett volna, ha egy korabeli nemes nem nősül meg. Ez kétféle tényt támaszthat alá: vagy Hatsepszut szeretője (kvázi férje) lehetett, vagy pedig homoszexuális.

Az ókori Egyiptomban nem volt tabu az azonos neműek közötti szexuális érintkezés, bár az elit körében a homoszexuálisok is megnősültek, hogy örökségüket a családjuk kaphassa meg. A fennmaradt ábrázolások alapján egyébként Szenenmut egyáltalán nem számított jóképűnek, vagyis fogalmunk sincs, miért lehetett oda érte az uralkodónő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás