promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes eredmény: olyan dologra jöttek rá a tudósok a koronavírus-járvány közben, amire nem számítottak - merthogy pont az ellenkezőjét feltételezték
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minél tovább tart a járvány, annál jobban látszódik a hatása. Mindenhol.

Bár úgy tartják, hogy traumák és nagy nehézségek közepette inkább emelkedik a vallásosok száma, illetve a hitükben is megerősödnek az emberek, a Journal of Religion and Health című folyóiratban megjelent kutatás eredményei, amelyek a koronavírus-járvány kitörése óta tanulmányozzák a hit erősségének és a járványnak kapcsolatát, egészen más irányba mutatnak.

Pedig a járvány kezdetén még más volt a tapasztalat. Egy korábbi tanulmány, amelyet a Peew Research korábban végzett, arra jutott, hogy az amerikaiak hite erősödött. Ezt a felmérést 2020 nyarán végezték még. Azóta pedig, nagyon úgy tűnik, hogy megváltoztak a dolgok.

Danielle Hansen teológus a hit erősödésének okait firtatva kiemelte, hogy a hitalapú vallások segítenek eligazodni a nagy traumák közepette az alapvető létkérdésekben is.

Ám az új kutatás, amelyben német tudósok azt vizsgálták, hogy időben elnyújtva miként változik a vallásos hit erőssége, arra jutottak, hogy minél tovább tart a járvány, annál többen veszítik el az Istenben vagy egy felsőbb erőben való hitüket. A vizsgálat 2020 júniusától 2021 novemberéig tartott, a felmérés keretében 5 ezer embert kérdeztek meg.

A kutatás végére a korábbi 3 százalékról 21,5 százalékra ugrott azon megkérdezettek száma, akik hitvesztésről számoltak be.

A kutatók szerint a hitvesztés leginkább a társas kötelékek megszakadásának tudható be, a lezárások és egyéb intézkedések miatt ugyanis elmaradtak a szakrális terekben, így például a templomokban történő találkozások. Társadalmi és vallási kötelékek szakadtak meg ezáltal, amely a hit kérdésében is éreztette hatását.

Koronavírus hírek a nagyvilágból:

(via Qubit)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás