promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkészültünk a kihalásra: ez a ronda acélbunker marad csak az emberiség után
Borítókép:  Earth Black Box
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tényleg ilyen nagy lenne a baj? Fekete dobozt készítenek fajunk számára.

Egy 7,5 centi vastag acélból készült bunker felállítását tervezik a közeljövőben. Ha úgy tetszik, egyfajta óvóhely lesz, ez őrzi meg az emberiség emlékét a Földön, ha bekövetkezne fajunk kihalása.

Nem tudni, hogy a koronavírus-járvány okozta sokk miatt eszelték-e ki a nyugtalanító ötletet, mindenesetre az Ausztráliához tartozó Tasmania nyugati partján még idén elkészítik az objektumot. Internet-elérhetőség is lesz benne, és rögzít minden fontos információt, hogy segítse egy jövőbeni civilizáció fejlődését.

Nyilvánvaló, hogy bolygónk egyre lakhatatlanabbá válik majd, ahol súlyosbodik a globális felmelegedés. Áradások, extrém aszály, bozóttüzek pusztítanak már így is sokfelé, kell tehát egy „fekete doboz”, ami rögzíti az utókor számára, hogy milyen baklövéseket követett el földi uralma alatt az emberiség.

A 10 méter hosszú acélbunker a remények szerint elpusztíthatatlan lesz, így bármilyen globális kataklizmát túlél. Ha a napfény hosszabb időre eltűnne (például a légkörbe kerülő szennyeződés miatt), az akkumulátorok révén akkor is működőképes maradna minden a belsejében.

Azért éppen Tasmaniára esett a választás, mert egy lakott helyektől távoli, földrajzi és geopolitikai szempontból is stabil térségről van szó, ahol nem nagyon piszkálgatnák az emberiség fekete dobozát.

Az adattároló kapacitása elég arra, hogy bolygónk minden létfontosságú információját megőrizze a következő 30–50 évben. A fejlesztők igyekeznek úgy rögzíteni az adatokat, hogy az eljövendő generációk számára ne okozzon nagy fejtörést a megértésük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás