promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási veszély a mélyben: a csernobili atomerőmű melletti szellemvárosban van egy pince, amelynek a bejáratát rengeteg homokkal torlaszolták el
Borítókép:  TASS / Valery Zufarov / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik legszomorúbb helyszíne volt a katasztrófának, az HBO-n bemutatott minisorozatban is láthattuk.

A csernobili atomkatasztrófa egy permanensen velünk élő történet, amelynek még a man nap is vannak következményei világunkra. Az elmúlt pár évben, főleg az HBO nagyívű minsisorozatának hála az egész világ kicsit jobban megismerhette a történetet, amely 1986-ig elképzelhetetlennek tűnt. A csernobili krónikákhoz tartozik az is, hogy 2021-ben halt meg Viktor Brujanov, az erőművet a katasztrófa idején vezető igazgató.

Rá jól emlékezhetünk az HBO nagysikerű minisorozatából is.

A filmsorozat egyik ikonikus jelenete volt a második rész elején az, amikor a csernobili atomerőműhöz közeli város, Pripjaty kórházába szállítják a tűz oltásában résztvevő tűzoltókat, majd azonnal meg is zabadítják őket a ruháiktól, amelyeket az ápolónők azonnal levisznek a kórház alagsorába.

Ezek a ruhák még mindig ott találhatók több mint 35 évvel a katasztrófa után is?

A válasz az, hogy igen. Korábban a Youtube-ra felkerült több videó is, amelyben vállalkozó szellemű emberek lementek az alagsorba, hogy felvételeket készítsenek a tűzoltók radioaktív ruháiról. A hatóságok pedig rengeteg ilyen esetről értesültek az elmúlt években, így az alagsorba vezető utat lezárták, méghozzá rengeteg homokkal.

2021 októberében PamKutyáék is jártak a helyszínen, a felvételeiken pedig a homokkal elzárt lejáró is látszik:

(via Reddit)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás