promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: kétmillió éves vágásnyomokat találtak állati csontokon, és biztos, hogy nem ragadozóktól származnak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vadászat sokkal régebbi tevékenysége lehet az emberi fajnak, mint korábban gondoltuk.

Az emberősök 2 millió évvel ezelőtt már vadászhattak, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy egyértelmű vágásnyomokat találtak az azokból az időkből származó állati csontokon. De kiktől származhatnak pontosan?

A Homo sapiens (vagyis a mai értelemben vett ember) mindössze 200–300 ezer éve jelent meg Afrikában, a 2 millió éve állati húst lakmározó lény tehát a Homo habilis lehetett, amelyről úgy tartják, hogy az első kőeszközöket készítette.

Még valószínűbb lehet a Homo ergaster előember, amelyet néha a Homo erectus fajjal, vagyis a felegyenesedett emberrel azonosítanak. A nemrég talált vágásnyomok mindenesetre azt sugallják, hogy ezek az emberforma lények már tudatosan vadászták az állatokat a húsukért, nem pedig csak dögevőként léteztek, összeszedegetve, amit a ragadozók maguk után hagytak.

Az izgalmas csontleletre Afrikában, Kenya nyugati részén bukkantak rá. Valószínűleg gazelláé vagy gnúé lehetett, mindenesetre jól látszanak rajta az eszköztől származó vágásnyomok. Ez óriási felfedezés, hiszen a vadászat képességét jóval korábbra tolja ki fajunk történetében, mint amit korábban gondoltunk róla.

Fotó: Profimedia

Igazából efféle megsértett csontokat már 3,4 millió évvel ezelőttről is találtak már, de azoknál kétséges volt, hogy emberféléktől vagy állatoktól származnak-e a „kaszabolások”. Persze, most sem szabad modern késekre gondolni, inkább csak pattintott kőeszközökre, amelyek ugyanakkor hasonlóan élesek lehettek.

A kutatók kiemelik, hogy a vadászat önmagában nem feltétlenül érdekes tevékenység, sokkal fontosabb az, amire következtetni lehet az elterjedéséből. Az emberősök körében így a gondoltnál korábban nőtt meg a húsfogyasztás, ami az agynövekedést, vagyis az emberré válás folyamatát is felgyorsította.

A szakemberek összehasonlították az ősi csontokat olyan modern maradványokkal, amelyeket emberek dolgoztak fel szakszerűen, illetve amelyekből hiénák lakmároztak. Ennek alapján pedig arra következtettek, hogy a 2 millió éves csontokról valóban emberek fejtették le a húst, vagyis nemcsak azután lakmároztak belőle, miután a ragadozók már jóllaktak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás