Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Gmail-t használsz? Nagy veszélyre figyelmeztetnek a szakemberek

Gmail-t használsz? Nagy veszélyre figyelmeztetnek a szakemberek

Tech & Tudomány

Gmail-t használsz? Nagy veszélyre figyelmeztetnek a szakemberek

Tech & Tudomány

Promotions 16:16

Erről mindenképpen tudnod kell.

Veszélyes, adathalász fenyegetés tűnt fel még a horizonton decemberben, a szakemberek rövid időn belül azonosították is a veszélyt. A csalók most a Google Dokumentumok megjegyzés funkciójával küldhetnek nekünk rendkívül káros tartalmakat. Erre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is.

Nemrégiben az Avanan fenyegetéselemző cég tett közzé egy jelentést, amelyben írnak a támadók machinációiról. A csalók Google-dokumentumokat hoznak létre, amelyekhez a továbbiakban megjegyzéseket fűznek, majd a potenciális áldozatokat is megemlítik ezekben a "@" jellel.

A Google-től így automatikusan értesítést kap a célszemély az e-mail-fiókjába, hogy egy másik felhasználó megemlítette őt egy Google-dokumentumban. Ehhez pedig arra sincs szükség, hogy a szóban forgó dokumentum meg legyen osztva a célszeméllyel. Mivel erre a Google-nek nincs ellenőrző funkciója, ezért a megjegyzések kártékony hivatkozásokat is tartalmazhatnak, amelyek így vírusos vagy éppen adathalász internetes oldalakra irányíthatják a gyanútlan usereket.

A technika már tavaly októberétől ismert, így a techóriás cég igyekezett időközben javítani, de egyelőre nem sikerült a rendszer sebezhetőségét kiküszöbölni.

A kibervédelmi szakértők szerint az ilyen típusú veszéylek elkerülése érdekében érdemes rákérdezni a feladónál, hogy valóban tőle származik-e az üzenet.

És ezekről az átverésekről hallottál már?

(via Napi.hu)

Borítókép: Profimedia