promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet a NASA: óriási aszteroida tart a Föld felé – Van mitől félnünk?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas aszteroida közelít a Föld felé, ha eltalálna minket globális katasztrófát okozna.

Egy kilométeres nagyságú aszteroida fog elrepülni a Föld mellett még ebben a hónapban a NASA kisbolygókövető rendszere szerint. Ezzel ez lesz első ilyen eset 2022-ben - írja a Wion News.

Ha egy aszteroida ütközne a Földdel, az globális katasztrófát okozhatna, de ez szerencsére nem valószínű, hogy meg fog történni. A most érkezőnek, vagyis a 7482 (1994 PC1) nevűnek a hosszúsága várhatóan legalább 1 kilométer, szélessége pedig 1,3 kilométer. Ez több mint négyszer akkora, mint az Eiffel-torony és 3,5-szer akkora, mint a New York-i Empire State Building.

A kisbolygót az Apollo-osztályú aszteroidák közé sorolják, ami azt jelenti, hogy pályája szélesebb, mint a Földé, és a Nap körüli keringési útvonala keresztezheti bolygónkat. Ezen kívül a NASA potenciálisan veszélyes aszteroidának minősítette.

Az előrejelzések szerint a 7482 (1994 PC1) január 18-án nagyjából 1,98 millió kilométeres távolságra közelíti meg a Földet. Ez megerősíti a NASA korábbi előrejelzéseit, amik szerint a Föld biztonságban lesz a becsapódásoktól a következő 100 évben.

Tehát most szerencsések vagyunk, de ha bármikor másképp történne, az elképzelhetetlen katasztrófát okozna. Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet tanulmánya szerint egy 140 méternél nagyobb átmérőjű aszteroida az első atombombánál ezerszer nagyobb energiát szabadítana fel, ha a Földdel ütközne. Például a 300 méter széles Apophis kisbolygó egy egész kontinenst kipusztíthatna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás