promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Rolls-Royce a legsötétebb poklot szabadítaná rá Angliára?
Borítókép:  rolls-royce.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az akár egymillió otthont ellátni képes atomreaktorai jó terrorista-célpontok lennének.​

Az Európai Unióból kiszakadt Egyesült Királyságban egyre furcsább dolgok történnek. Most például a nemcsak méregdrága autókat, de repülőgép-hajtóműveket is gyártó Rolls-Royce jelentette be, hogy az atomerőművekben látja az energiatermelési gondok megoldását.

Éppen ezért mini atomreaktorokat telepítene szerte Angliában, és egy-egy ilyen nagyjából egymillió otthon ellátására lenne elegendő. Bele sem érdemes gondolni, hogy a terroristák mit szólnának a tucatjával felbukkanó, kiváló célpontnak számító nukleáris létesítményekhez.

A kormányzat első körben jóváhagyta a rövidítve SMR-eknek nevezett kis moduláris reaktorok tervét, amelyet segítenének Nagy-Britanniát zöldebbé tenni, illetve elkerülni a 2030-as évekre jósolt energiaválság kialakulását.

Mindegyik erőmű két futballpályányi méretű lenne. A Rolls-Royce és társcégei a következő három évben 195 millió fontot fognak fektetni a kétségtelenül ambiciózus, ugyanakkor rendkívül veszélyes projektbe.

Boris Johnson miniszterelnök eltökélt abban, hogy a szigetország 2050-re elérje a zéró kibocsátást, ami megint csak impozáns, de nehezen megvalósítható tervnek tűnik. Ebben pedig a nukleáris energia szélesebb körű felhasználása lenne a kulcs.

Az első mini reaktorok megépítését 2031-re tervezik. Hasonló dolgon törik más államok is a fejüket, Csehország például szintén az atomenergiára építve függetlenítené magát a nemzetközi energiapiactól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás