Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Orosz-brit versenyfutás kezdődött a tengerbe zuhant lopakodó vadászgépért

Orosz-brit versenyfutás kezdődött a tengerbe zuhant lopakodó vadászgépért

Tech & Tudomány

Orosz-brit versenyfutás kezdődött a tengerbe zuhant lopakodó vadászgépért

Tech & Tudomány

Promotions 08:38

A radarok számára láthatatlan, új generációs harci repülőt egyelőre nem ismerik a riválisok.

A Földközi-tengerbe zuhant egy brit F–35 Lightning II lopakodó vadászgép. A szigetország haditengerészete most megkezdte a versenyfutást az oroszokkal a repülő felkutatásáért, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön a magas szintű technológia.

A 100 millió fontba kerülő vadászgép pilótája még időben katapultált, így megúszta a balesetet. Mindez nemzetközi vizeken történt, vagyis nem sértett külföldi érdekeket, viszont a riválisoknak megkönnyíti a kémkedést.

Afelől ne legyen kétségünk, hogy Oroszország máris nagy erőkkel kutatja a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó fedélzetéről felszállt, és percekkel később a Földközi-tenger keleti részén elmerült gépet. A pilótát egy helikopteres akció keretében mentették ki a vízből.

Az új generációs lopakodó vadászrepülő mindössze 15,5 méter hosszú, a szárnyfesztávolsága pedig 10,7 méter, vagyis kis túlzással egy tűt kellene minél hamarabb megkeresni a szénakazalban.

Az F–35 Lightning II szolgálatba állítása 2011-ben történt, és azóta legalább 600 darabot értékesítettek belőle. A radarok számára láthatatlan, 1,6 Mach (1960 km/h) sebességre képes új generációs gépet ugyanakkor eddig csak „baráti” országok kapták meg az amerikaiaktól, így az oroszok felettébb kíváncsiak lehetnek rá.

A mentést a britek búvárok és mini tengeralattjárók bevetésével természetesen azonnal megkezdték. A HMS Queen Elizabeth fedélzetén egyébként most 8 brit és 10 amerikai harci gép állomásozott.

Borítókép: Profimedia