promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad? A Földközi-tenger mélyén is hever egy Titanic
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A svéd hajó négy évtizede süllyedt el, és talán a titkosszolgálatok keze lehet a dologban.

A szakemberek a Földközi-tenger Titanicjának nevezik azt a hatalmas hajót, amely Ciprus partjainak közelében fekszik a víz alatt, 42 méteres mélységben. A Zenobia 1980 nyarán süllyedt el, mégis kevesen ismerik tragikus sorsát.

A bő 46 ezer tonnás és 269 méter hosszú Titanichoz képest eltörpül ez a 8000 tonnás, 171 méteres acélmonstrum, annyi előnye viszont volt a luxusgőzöshöz képest, hogy itt a 121 fős legénység mindegyike megmenekült a katasztrófa során.

A svéd Zenobia emberi mulasztás következtében jutott hullámsírba. 1979-ben állt szolgálatba, ám szinte az első „születésnapját” sem ünnepelhették meg. Ma már a világ tíz leghíresebb olyan roncsa közt tartják számon, ahová a kalandvágyó búvárok rendszeres merüléseket hajthatnak végre.

A hajó első útja a svédországi Malmőből Szíriába vezetett, 104 darab nyergesvontatót szállított. Ma már azok is vele együtt pihennek a tenger mélyén, elképesztő látványt nyújtva. A kapitány Athén felé tartva észlelt először kormányhibákat a hajón, ám végül ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget.

Fotó: Profimedia

Ciprus környékén azonban a probléma megismétlődött, és ekkor már a mérnökök is rájöttek a hiba forrására. Egy szoftvergond miatt a számítógép-vezérlésű szivattyú folyamatosan vizet pumpált az oldalsó ballaszttankokba, ami megnehezítette az irányítást.

1980 júniusában a Zenobiát kivontatták Larnaca kikötőjéből, hogy ne legyen útban, ha bekövetkeznék a legrosszabb. Nagyjából 2 kilométerre a parttól horgonyozták le, ahol a hajó nemsokára 45 fokban megdőlt. Mivel az illetések visszautasították a segítségnyújtást, a kapitány mindenkit szélnek eresztett.

Az egyik hajnalban aztán a Zenobia elsüllyedt, és magával vitte a víz mélyére a 200 millió font értékű rakományt is. A pletykák szerint a hajó a brit MI6 vagy az izraeli Moszad szabotázsának eshetett áldozatul, de ezt máig nem sikerült bizonyítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás