promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megint le kell merülni a 108 éve elsüllyedt Titanic roncsához
Borítókép:  A Titanic roncsa / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legendás Titanic 108 éve süllyedt el, és ugyan már többször is megvizsgálták a roncsot, most megint le kell merülni egy hatalmas eszmei értéket képviselő tárgyért.

1912. április 14-én süllyedt el a jéghegynek ütközött Titanic, a szomorú esemény pedig a mai napig a világ egyik legnagyobb katasztrófájának számít. Az embereket azóta is foglalkoztatja a tragédia, és az évek alatt már rengetegszer megvizsgálták a roncsokat, ahonnan különböző tárgyakat is felhoztak. A hajó egyre rosszabb állapotban van, a 24 a Science Alert cikke alapján pedig most azt írja, hogy muszáj egy újabb, minden eddiginél veszélyesebb expedíciót indítani a roncshoz.

Az RMS Titanic Inc. egy távolról irányítható járművel fog lemerülni a Titanichoz, méghozzá azzal a céllal, hogy felhozza a Marconi lakosztályból azt a távírót, amivel azon a szörnyű estén leadták a vészjelzést.

Ez azért lényeges, mert hatalmas történelmi, és kulturális értéket képvisel a mélyben rekedt távíró, hiszen nélküle azt sem tudnánk, hogy mi történt a hajóval, ráadásul valószínűleg a süllyedés túlélői is meghaltak volna 108 évvel ezelőtt.

Viszont a Marconi lakosztály területe sajnos rettenetes állapotban van, és kiemelten veszélyes megközelíteni. Emiatt kénytelenek voltak a hatóságok feloldani a hosszú ideje fennálló tiltást, és az expedíció folyamán most kivételesen belevághatnak a hajótestbe, ha a jármű nem talál tiszta utat a céljáig.

Az RMS Titanic Inc.-et a roncs állapotának gyors romlása miatt eléggé szorítja az idő, de sajnos a koronavírus-járvány közbeszólt, így leghamarabb augusztus végén kísérelhetik meg felhozni a távírót, ami rengeteg új információval szolgálhat az utókor számára a Titanic tragédiájával kapcsolatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás