promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leereszkedtek a Pokol kútjába, és elképesztő dolgokat találtak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jemeni képződményt először vették tudományos vizsgálat alá, de sok minden megriasztotta ott a kutatókat.

A közel-keleti Jemenben, az Arab-félsziget délnyugati csücskében található a Pokol kútja elnevezésű képződmény, amelybe ember még nem tette be a lábát. Legalábbis egészen mostanáig, mert a több millió éve kialakult üreget nemrég szakemberek vették vizsgálat alá.

A lejárat egy sivatagos területen található, és a helybéliek babonás félelemmel kerülik el, mivel szerintük a barlangot ártó szellemek lakják. Bár a felszínen lévő nyílás 30 méter széles, a rendkívül meredek falú, 120 méter mély képződmény aljára nem könnyű lejutni.

Fotó: Twitter

A Pokol kútjába kötélen leereszkedő felfedezőknek fogalmuk sem volt arról, mi várhatja ott őket. A látványban pedig nem volt köszönet, hiszen mindenfelé madarak tetemei hevertek, valamint kígyók tucatjai tekergőztek a földön, nagyon is elevenen.

Természetfeletti erők nyomával a kutatók nem találkoztak, viszont így is meglepte őket, hogyan tudnak életben maradni a csúszómászók ebben a mostoha környezetben. Az emberekre mindenesetre nem voltak veszélyesek mindaddig, amíg nem háborgatták őket.

A barlangászok közül nyolcan ereszkedtek le a Pokol kútja mélyére, míg ketten fentről biztosították az akciót. A hivatalosan Well of Barhout nevet viselő víznyelőről a jemeniek úgy hiszik, hogy a démonok börtönéül szolgál.

Gyakran látnak arrafelé dzsinneket, sőt néhányan a pokol bejáratának hiszik a rémisztő helyet. Ennek megfelelően nem látogatják, de még azt is bajt hozónak tartják, ha valaki említést tesz róla. A lyukból felszálló, kellemetlen szagú, mérgező gázok csak megerősítik a feltevésüket.

Pedig a Well of Barhout páratlan szépségű természeti csoda, amelynek belsejét bámulatos cseppkövek díszítik. A kutatók rengeteg (szürke és zöld színű) barlangi gyöngyöt is találtak, amelyeket szintén a lecsöpögő víz hozta létre.

A szakemberek mintákat gyűjtöttek a vízből, a kőzetekből és a talajból, hogy jobban megismerjék a képződmény történetét. Még állattetemeket is a felszínre hoztak, hogy analizálhassák azokat, és rájöjjenek arra, mitől pusztultak el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás