promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2036-ból érkező időutazó kegyetlen jövőről, világvégéről beszélt, az időgépét is megmutatta, majd elmondta küldtése pontos célját is - videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ember, aki jött, rengeteg titkot árult el, majd egyszerűen felszippant.

Az elmúlt évtizedekben egyre sokasodó időutazós kontent közül az utóbbi időben az egyik legérdekesebb és legösszetettebb anyagot egy úgynevezett John Titor nevű, magát időutazónak valló fickó szolgáltatta, aki a saját állítása szerint 2036-ból utazott vissza az időben közénk, méghozzá egy kormányzati megbízás keretében, konkrétan egy eszközért, amelyet magával kellett vinnie.

De ha már itt volt közöttünk, akkor úgy gondolta, hogy megoszt velünk néhány információt a jövőnkről is.

Titor azt mondta, hogy megszűnik majd az olimpiai mozgalom, 2015-ben pedig a világ annyira felforrósodik, hogy a világvége küszöbére navigálja magát, és kirobban a harmadik világháború. De többek között arról is beszélt, hogy a jövőben az emberek sokkal családcentrikusbbak lesznek majd.

A férfi viszont minden egyes alkalommal azt is mellékelte a kijelentésekhez, hogy ezekkel már önmagában megváltoztathatja a jövőt, sőt, párhuzamos idősíkok létezéséről is mesélt. Ezzel pedig nyitva tartotta magának a lehetőséget a tévedésre.

Titor 2001-ben el is tűnt, a jóslatai viszont azóta is elérhetők egy oldalon, amelyet 2003-ban lőttek fel az internetre.

A többi időutazótól eltérően a férfi sokkal komplexebben gondolkodott, még egy képet is megmutatott az időgépéről, ezt a videóban is láthatjátok az indítás után:

John Tiror később felfedte küldtése pontos célját is, elmondása szerint egy IBM 5100-as számítógépért küldték vissza, hogy azzal a jövőbe repülve véget vessenek egy világméretű számítógépes vírus pusztításainak.

John Titor leleplezéséhez az interneten több fórumon is nekiláttak, a Hoax Hunter végül arra jutott, hogy az állítólagos időutazó sztorija mögött Lawrence Haber állhat, egy Floridában élő ügyvéd, aki a később létrehozott John Titor Alapítvány elnöke is egyben. Kis idő elteltével egy magándetektív is a rejtély nyomába eredt, ő arra jutott, hogy a történet mögött valószínűleg Lawrence Haber testvére, Rick lehet, aki informatikus, így kellő műszaki ismerettel rendelkezhetett, hogy egy, a fentihez hasonló álidőgép rajzát elkészítse.

És hogy Titor, a hasonló időutazós sztorik, illetve az egyéb összeesküvés-elméletek miért maradnak bent jobban a köztudatban? Erre a magyarázat az úgynevezet Zeigarnik-hatásban rejlik, amely azt mondja, hogy a befejezetlen, lezáratlan, teljesen nem megmagyarázatlan dolgokra sokkal jobban visszaemlékezünk. A filmekben használt Cliffhanger-hatás is erre játszik rá amúgy.

John Titor sztorija a mai napik köztünk él, a megannyi nyomozásnak tökéletes magyarázatot sosem sikerült találnia az állítólagos időutazó kilétére. A találgatások és  feltételezések ellenére pedig annak sem sikerült a nyomára bukkanni, aki a sztorikat elindította az interneten.

John Titor történetéből később anime is készült Japánban:

Úgy tűnik tehát, hogy a rejtély örökké rejtély marad, nem úgy mint a mostanában népszerű Apple-s iPhone-s időutazós kontentek, amelyek mind azzal őrítenek meg minket, hogy több száz évvel ezelőtt már megjelentek ezek a kütyük,

és nagy művésezti alkotások ezeket mind-mind leleplezték már. Ezekre mindig akad magyarázat, amely megdöbbentően egyszerű.

(Forrás: Urbanlegends, Ranker, Pacific Standard)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás