promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantom hadihajók jelentek meg orosz vizeken, óriási riadalmat keltve
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok állítólag maguk varázsolták oda őket, hogy nemzetközi konfliktust gerjesszenek.

A hidegháború időszakában a Szovjetunióról (Oroszországról) készült térképek állítólag nem pontosan jelölték az egyes települések helyét, hogy a félrevezetés által is csökkentsék az esetleges ellenséges támadások okozta károkat.

Valami hasonló zajlott le mostanában a NATO hadihajóival is, ami természetesen nem sokat segített a nagyhatalmak viszonyának javításában. Hivatalosan egy meg nem nevezett felet hibáztatnak azért, hogy hamis pozícióadatok kerültek ki a NATO és Svédország hadihajóiról.

Az AIS rövidítésű automatikus azonosítási rendszer (amely a leggyakoribb a hadi- és kereskedelmi hajók esetében) szolgál arra, hogy minden érintett fél pontosan láthassa, merre haladnak éppen a vízi járművek.

Nemrég azonban valakik meghekkelték a rendszert, amitől – provokatív módon – úgy tűnt, mintha néhány nyugati hadihajó orosz vizeken tartózkodna. Állítólag éppen maguk az oroszok hamisították meg az adatokat, hogy azután „felháborodhassanak” a nyilvánvaló ellenséges szándékon.

Az AIS rendszert a 2000-es évek elején helyezték üzembe, hogy a tengereken, óceánokon közlekedők láthassák, hol és merre hajóznak a közelükben a legalább 300 tonnás vízi járművek.

Korábban az Egyesült Államok nem minden esetben használta a rendszert, ám amikor néhány rombolójuk kereskedelmi hajókkal ütközött, azóta az ő hadihajóik is bekapcsolják az AIS-t a legforgalmasabb térségekben, mint amilyen például a Maláj-félsziget és Szumátra közötti Malaka-szoros.

Mostanában a rendszer azonban eléggé megbízhatatlanul működik, már ami a nyugati hajókat illeti. 2020 augusztusa és 2021 júliusa között legalább 100 esetben jelezte rossz pozícióban a NATO hadihajóit, vagyis kreált fantom hadihajókat.

Egyszer például úgy tűnt, mintha az USS Roosevelt romboló 4 mérfölddel az orosz felségvizeken belül haladna, ami nyilvánvalóan súlyosabb baklövés annál, mintha az elromlott GPS-navigációnk miatt nem találnánk meg a legközelebbi Tescót.

Kérdés, hogy kinek áll érdekében a zűrzavarkeltés, illetve mitől ilyen sebezhető az AIS rendszer. Ez nemcsak a nagyhatalmak egymással szembeni bizalmát ássa alá, de a „köznapi” hajósokét is, akik évtizedek óta megbíznak az AIS-ben, most azonban egyre kevésbé mernek rá támaszkodni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás