promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína fegyverkezik, hegy méretű repülőgép-hordozót épít
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 300 méternél is hosszabb hajót a Dél-kínai-tenger urának szánják.

Kína megpróbál még nagyobb tekintélyt kivívni magának a világpolitikában, most például azzal, hogy megépíti az eddigi legnagyobb repülőgép-hordozóját. A 90 ezer tonnás hajó hosszabb lesz, mint kilenc kék bálna a kiszivárgott képek szerint.

A fotók a közösségi médiában bukkantak fel először, de aztán lecsapott a szigorú kínai cenzúra, és a Sanghajban készülő monstrumról most már kevesebb kép érhető el a neten. A The Sun néhányat azért megmutat.

Ez lesz az ázsiai nagyhatalom harmadik repülőgép-hordozója, és a hadsereg modernizációját, bővítését célzó ötéves terv keretén belül valósítják meg. A hajdan nálunk is divatban volt ötéves tervekkel ellentétben a kínaiak komolyan veszik a dolgot, tényleg megépítik a szörnyeteget.

Szakértők szerint a készülő hajó csak pár méterrel lesz rövidebb az USA szuperhordózójánál, amely az USS Ford nevet viseli (vezérképünkön). Az 100 ezer tonnás, 333 méter hosszú, olyan magas, mint egy 20 emeletes ház, a hatótávolsága korlátlan, és legalább 75 darab vadászrepülő tengeri bázisául szolgál.

A kínaiak 2018-ban kezdték a munkálatokat, de nem tudták teljesen titokban tartani, a műholdas fotókon könnyen észrevehető az egyre növekvő hajó. Szakértők szerint 2024-től állhat majd szolgálatba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás