promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ghost of Tsushima Director's Cut teszt - Visszatértünk a középkori Japán fantasztikus világába PS5-ön
Borítókép:  Sony
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Ghost of Tsushima Director's Cut tesztjének köszönhetően újra felfedezhetjük ezt az ősi Japánban játszódó szenzációs nyílt világú kalandot, PS5-ös fejlesztésekkel és egy további tartalmakat rejtő DLC-vel.

A Ghost of Tsushima a 2020-as év egyik legjobb játéka volt, és besöpörhette volna az összes díjat, ha nem esik egybe a The Last of Us II. részével. A Naughty Dog remekművével való összehasonlításokat félretéve, ez a 13. századi Japánban játszódó nyílt világú kaland még mindig az egyik legjobb PlayStation-exkluzív játék.

Jin Sakai, a „Szellem” története

A Sucker Punch (az Infamous-sagáért felelős stúdió) egy olyan szamurájtörténetet hozott el a konzolunkra, amely meghódított minket a szépségével, a történelmével (amelyet a mongolok inváziója ihletett) és a főhőse, Jin Sakai előtt álló erkölcsi dilemmákkal.

Vajon folytassuk a szamurájok útját, vagy viselkedjünk shinobiként, és használjuk az árnyakat támadásra? Mindkét út igazán összetett, de mégis hihetetlenül élvezetes játékmenetet kínált nekünk, amely a kardvívásban tündökölt, meglepően tisztelve a hagyományos japán küzdőszellemet is.

Természetesen open world címként a Ghost of Tsushima ennél sokkal több volt; a legendás harcosokra jellemző tevékenységek sorozata (a más szamurájok elleni párbajoktól a haiku összeállításáig), saját történettel bíró másodlagos karakterek küldetéseinek teljesítése, nagyszerű csaták és a különböző célok és feladatok rendkívül széles skálája.

A nyílt világ, amelyben a Ghost of Tsushima játszódott, elrugaszkodott a hagyományos formulától, amely a térképet (és a képernyőt) érdekességekkel töltötte meg, és ehelyett arra ösztönzött, hogy a természetet figyelve derítsük ki, hol vannak a sintó oltárok és egyéb gyűjtögetni valók. Jin Sakai a szelet, a rókákat vagy a madarakat kergette, hogy új tárgyakat találjon, kalandokra, küldetésekre leljen.

Magát az eredeti alapjátékot hosszan ecsetelhetnénk, azonban most a speciális, PlayStation 5-re elkészült kiadás: a Ghost of Tsushima Director's Cut elemzése a feladatunk.

Tényleg igazi „rendezői vágás”? Nos, nem igazán…

Ez a verzió egy Director's Cut kiadáson keresztül érkezik. De vajon mit jelent ez? Az eredeti játék bármelyik elemét megváltoztatták volna? Nos, bár a cím félrevezető, a játék - a technikai fejlesztéseket félretéve – olyan maradt, mint amilyennek annak idején PS4-en élveztük és félreraktuk. Ami a tartalom szempontjából igazán nagy különbség, az a kooperatív többjátékos „Legendák” mód, amely most már az alapjátékban is benne van, illetve az új DLC: Iki szigete.

Hogyan juthatsz el Iki-szigetéhez?

Ahhoz, hogy eljussunk Iki szigetére, ahol a DLC játszódik (és amely a valós történelemben még Tsushimánál is brutálisabban szenvedte el a mongolok ostromát), ki kell választanunk egy új küldetést, amely megjelenik a térképen. Ez az "Utazás a múltba", és a tengerparton kezdődik.

Ott találkozunk egy új típusú ellenséggel, a sámánnal. Egy mongol harcosról van szó, aki mantráival még több erőt és vadságot "inspirál" a körülötte lévő harcosoknak. És ez a sámán egyben is üzenetet hordoz számunkra: „a Sas vár ránk Iki szigetén.”

Nem szükséges, hogy a DLC előtt befejezzük a Ghost of Tsushima-t, hogy felszálljunk a hajóra, amely az új szakaszra visz minket, bár figyelmeztetünk, hogy a hajó a partraszállás előtt megsemmisül, és egy kicsit előre kell haladnunk, amíg egyáltalán visszatérhetünk a főszigetre.

Ami a fejlődést illeti, Iki szigete nem éppen folytatás, hanem Jin életének olyan aspektusaiba mélyül el (főleg az apja halála kapcsán), amelyeket eddig még nem fedeztünk fel. És mindezt úgy, hogy közben egy olyan ellenséges törzset kell legyőznie, amely sokkal keményebb, mint Khotun Khan Tsushimán járőröző katonái.

A sziget összes fő tevékenysége megjelenik Ikiben is, és íjász kihívások és zenei minijátékok is hozzáadódnak a fuvolázás során, valamint az emlékeink újraélésének lehetősége. A Sas nem csak a fegyverek elsajátítása miatt jelent fenyegetést, hanem képes Sakai elméjébe is bejutni és hallucinációkat okozni.

Mindezek mellett a Ghost of Tsushima Director's Cut-ban található bővítés (amely körülbelül annyi ideig tart, mint a fő történet egyik fejezete) egy új képességet is kínál nekünk: a lóháton való támadást, egy új páncélt és egy lovas páncélt lovunk, Kaze számára.

A helyszínek szépsége, a Sucker Punch játék egyik védjegye, ismét lenyűgözött, a sziklák, a partra vetett hajók és az indákkal borított környezetek változatosságával kecsegtetve. Iki egy vadabb hely, mint Tsushima, és ez meg is látszik például a vadon élő állatokon is.

Mitől szebb a játék PS5-ön?

A Ghost of Tsushima már PS4-en is lélegzetelállítóan szépen nézett ki, így a PS5-re való ugrásnál azért nem „drámai” a különbség. Két módunk van - a teljesítmény, amely a 60 FPS sebességet helyezi előtérbe, és a felbontás, amely 4K-ban nagyon éles képet kínál, még akkor is, ha a framerate ilyenkor nem olyan stabil.

A grafikai lehetőségek mellett a nagyszerű 3D hang (persze, speciális 3D-s fejhallgató is kell hozzá) és a csökkentett betöltési idők is nagyban hozzájárulnak az újabb generációs élményhez.

Ne számítsatok azért olyan látványos Ray Tracing effektekre, mint például a PS5-ös Ratchet&Clankban vagy a Spider-Man: Miles Morales-ben, de hozzá kell tenni, hogy ezúttal ez egy patch, amely javítja a játékot, és nem egy natív változatú PS5 játék. Tegyük gyorsan hozzá: az eredeti olyan magasra tette a lécet, hogy azt nagyon nehéz volt felérni és jelentősen lehagyni.

Mintha tényleg te ütnél a DualSense-nek köszönhetően

Másrészt, ami nagyon tetszett nekem, az a Dualsense vezérlés haptikus rezgésének használata, amely érezteti az ütések hatását vagy a ló patáit dübörgését, amikor az a földre lép, és amely változó ellenállást mutat a ravaszokon, amikor a kampót vagy a különböző íjakat használjuk. A vezérlőn lévő hangszórót is használja a játék bizonyos esetekben, de persze ezt csak akkor fogjuk hallani, amikor nincs rajtunk a fejhallgató.

Ha japánul játszunk (amit legalábbis ajánlott kipróbálni, a Kurosawa móddal együtt), akkor egy új, pontosabb szájszinkront is élvezhetünk, mint az előző verzióban.

Az igazság azért az, hogy bár a patch nagyon korrekt, azért biztos sokan szerették volna, ha a PS4-ről PS5-re való frissítési lehetőség ingyenes - például azok számára, akik nem akarták a DLC-t beszerezni.

Egy kiváló játék még jobb lett

A PS5-re készült változat tovább javítja azt a remek technikai színvonalat, ami már az eredetiben is megvolt, a DLC pedig a történet egy nagyon érdekes részébe mélyül el: Kazumasa Sakai (becenevén "Iki mészárosa") halálába és a szamurájok parasztokkal és kalózokkal való kapcsolatába.

Iki szigete tényleg elvarázsolt minket a jelentős bővítéssel, új ellenségekkel, technikákkal és páncélokkal ... minden tekintetben az eredeti élmény kiterjesztése, és természetesen egyben tökéletes kiegészítője a Ghost of Tsushima Director's Cut-nak.

Ami pedig a PS5-ös grafikai és DualSense-et érintő extra kidolgozást és élményeket illeti: ezekkel is nagyon elégedett voltam, de azért abban nem vagyok biztos, hogy aki végig nyomta PS4-en a játékot, annak érdemes lenne-e csak ezért ezt az újabb kiadást megvennie.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás