promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őssejtekből növesztettek agyat a tudósok – valami hihetetlen dolog történt a kísérlet közben!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az őssejtekkel folytatott kísérlet már önmagában lenyűgöző eredményeket hozott. Aztán valami olyan történt, amire senki sem számított.

A laboratóriumi kísérletek során a tódósók apró agyakat hoztak létre őssejtek segítségével. Az emberi eredetű, kicsinyke organoidok kifejlődése már önmagában hihetetlen eredmény! Ami ez után történ, az azonban valósággal elképesztő. 

A mini agyak spontán módon kezdetleges szemstruktúrákat fejlesztettek ki maguknak 

– jelentették be a tudósok egy lenyűgöző új tanulmányban.

A szimmetrikusan kialakult optikai szerv-kezdemények tükrözik az emberi embriók szemstruktúrájának fejlődését. Ez a hihetetlen eredmény pedig segíthet jobban megérteni a szem differenciálódásának és fejlődésének folyamatát, valamint a szembetegségek kialakulását.

„Munkánk kiemeli az agyi organoidok figyelemre méltó képességét, miszerint olyan primitív érzékszervi struktúrákat képesek létrehozni, amelyek fényérzékenyek és a sejtekhez hasonló sejttípusokat hordoznak” 

– mondta Jay Gopalakrishnan, a németországi Düsseldorfi Egyetemi Kórház neurológusa. 


Forrás: Elke Gabriel

„Ezek az organoidok segíthetnek tanulmányozni az agy és a szem kölcsönhatásait az embriófejlődés során, segíthetnek modellezni a veleszületett retina rendellenességeket, és segíthetnek személyre szabott retina sejttípusokat generálni gyógyszeres teszteléshez és transzplantációs terápiákhoz.”

Az agyi organoidok egyébként nem valódi agyak, hanem kisméretű, háromdimenziós struktúrák. Az ilyen „mini agyakat” kutatási célokra használják, ahol a tényleges élő szervek használata lehetetlen lenne, vagy legalábbis etikailag támadható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás