promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lángokba borítja Ausztráliát a klímaváltozás
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas biológiai-, ökológiai veszteség és pusztítás: ez marad az ausztráliai bozóttüzek után és a helyzet csak súlyosbodik a klímaváltozás hatására.

Ausztráliában nem ritkák a bozóttüzek, amelyek gyakran okoznak jelentős károkat. Azonban a kutatók úgy vélik, hogy a helyzet tovább súlyosbodhat, a klímaváltozás hatásai miatt ugyanis akár 200 százalékkal is növekedhet a különösen tűzveszélyes napok száma.

A friss tanulmány szerint a jelenség mögött elsősorban az eső és a relatív páratartalom csökkenése áll, különösen tavasszal és kora nyáron.

Az augusztus elején közzétett átfogó jelentés szerint 1950 óta meghosszabbodott a bozóttüzek szezonja Ausztráliában, amely az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt tovább nő. A szaporodó tüzek elsősorban Victoria államban várhatók. A délkeleti részen Bairnsdale-ben még komolyabb a helyzet, ott 2100-ra akár megháromszorozódhat a tűzveszélyes napok száma, Walpeupban ez a szám évi 60-ról 100-ra nő.

2019-2020-ban minden idők legpusztítóbb bozóttűz szezonja volt Ausztráliában, mely elnyerte a “Fekete Nyár” elnevezést.

A becslések szerint a tűz több mint 18 millió hektárt pusztított el, több mint 5900 épület vált semmissé, legalább 100.000 haszonállat pusztult el és legalább 34 ember halt meg vagy tűnt el.

A videó sokkoló képeket tartalmaz.

A kutatók most az éghajlatváltozás hatásait elemzik, hogy hatékonyan tudjanak reagálni a tüzekre, azok megakadályozására. Elsőkörben álláspontjuk szerint fent kell tartani a települések közelében található idősebb erdőket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás