promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Az embereknek tudniuk kell az igazságot!” - egy katolikus tanár fellázadt az iskolai tananyag ellen
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A férif 30 éve hisz másban, mint amit tanít. Most könyvet írt arról, ami szerinte az igazság.

Egy katolikus iskola tanára kétségbe vonja Darwin evolúciós elméletét, amely szerint az embernek és az emberszabású majmoknak közös őse lehetett. A lényeg pedig az, hogy az élet fokozatosan fejlődött ki. A kövületek is ezt a fejlődést erősítik meg.

A tudós teóriája már a világra jutásától fogva óriási vitákat eredményezett, többek között a darwinizmusra válaszol született meg a kreacionizmus, amely azt mondja (vallja, hiszi), hogy az élővilág valamiféle felsőbb kéz beavatkozása révén jött létre. Ezt a felső kezet hívhatjuk Intelligens Tervezőnek, de akár Istennek is.

De a kettő között számtalan egyéb teóriai is létezik, II. János pál pápa például a kettő összeegyeztethetőségéről beszélt korábban.

A kreacionisták amúgy nagyon izgalmas, bár tudományos szempontból sokszor azonnal cáfolható érveket sorakoztatnak fel a beavatkozás teória mellett. Az egyik águk, akik az intelligens tervezésben hisznek, például abból indulnak ki, hogy olyan bonyolult élő szerkezetek, mint a szem nem alakulhatnak ki apró lépések során, mivel kell valaki, aki megtervezi ezeket.

De van még ezen kívül is több águk, például az Új-Föld kreacionizmus azt vallja, hogy a Bibliát szó szerint kell venni, a Föld így 6000 éves lehet. 

A kreacionizmus népszerűségének magyarázata ugyanakkor nagyon egyszerű és érthető, az emberi hétköznapoktól és a tömegektől eltávolodó, bonyolult állításokat és eredményeket, szofisztikált nyelven tolmácsoló tudományok helyett ugyanis azt mondja, hogy igazából minden tervezéssel kezdődött, amely rajtunk kívül áll. Így rögtön adott is a természetfeletti.

Bruce Matson katolikus tanár pedig a kreacionizmus jegyében írta ki magából mindazt, amit az iskolában a tananyag, a nemzeti alaptanterv értelmében nem mondhat el, hiszen ott az evolúcióról kell beszélnie a gyerekeknek.

Pedig úgy tartja, hogy mindenkinek tudnia kellene az igazságot, amely szerinte nem Darwin elmélete.

A tanár az iskolában elfojtásra ítélt dolgokat vetette papírra, végül a munkából egy könyv kerekedett, amelyet a From Goo to God névre keresztelt. A tanár ebben a műben részletesen ír a kreacionizmusról, természetesen szórakoztató formában, úgy, hogy mindenki megértse. 

Bruce Matson egy korábbi interjúban elárulta azt is, hogy a könyvet az után írta, hogy legyőzte a rákot. És úgy érezte, hogy Isten küldetést adott neki, hogy írjon egy művet a teremtésről. A művet mindazoknak is ajánlja, akik nyitottak a kreacionizmus irányába, és érdekli őket ezen teória híveinek érvrendszere is.

Az Egyesült Államokban megosztó a téma, hogy az iskolákban helye lenne-e a kreacionizmusnak a tananyagban.

Korábban felméréseket is végeztek a témában, 2000-ben például a People for the American Way felmérés keretében az jött ki, hogy a megkérdezettek 13 százaléka szerint a kreacionizmust és az evolúcióval egyetemben a tudományos órákon is tanítani kéne, mint tudományos elméletet. 29 százalékuk viszont úgy gondolta, hogy a tudományos órákon is kellene tanítni, de nem mint tudományos elméletet, hanem, mint hitet.

Ha kicsit jobban érdekel titeket a téma, ebben a videóban is láthattok egy bővebb összefoglalást, most éppen a tudomány szempontjából:

(via Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás