promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
World of Warcraft: durván cenzúrázni fogják a játékot!
Borítókép:  Ingyenes, nem hivatalos World of Warcraft háttérkép
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A World of Warcraftot fejlesztő Blizzard Entertainment erőfeszítéseket tesz, hogy cégét és játékát befogadóbbá és barátságosabbá tegye, beleértve "azonnali intézkedéseket Azerothban a világunkhoz nem illő utalások eltávolítására" - jelentette be a cég kedden.

A nyilatkozat egy héttel azután érkezett, hogy Kalifornia bejelentette, hogy beperli a Blizzardot és anyavállalatát, az Activision Blizzardot nemi alapú diszkrimináció és az alkalmazottak szexuális zaklatása miatt - írja a theGeek.

"Az elmúlt napok a World of Warcraft csapata számára az elmélkedés időszaka volt, amelyet beszélgetéssel töltöttünk, tele szomorúsággal, fájdalommal és dühvel, de reménnyel és elszántsággal is"

- áll a Blizzard közleményében, amelyet a World of Warcraft csapatának tulajdonítanak.

A közösségi médiában és a játék weboldalán közzétett nyilatkozat tűnik az első nyilvános kommentárnak a perrel kapcsolatban - bár nem utal kifejezetten vagy akár csak burkoltan a perre -, amelyet az Activision Blizzard bármelyik produkciós csapata tett. Ez ellentétben áll a cég vállalati kommunikációs osztályával, amely szerdán egy olyan nyilatkozatot adott ki, melyben hevesen tagadta a perben szereplő állításokat. Ezt a nyilatkozatot - nem véletlenül - sok jelenlegi és volt alkalmazott "visszataszítónak és sértőnek" találta.

Több volt Blizzard-alkalmazott, köztük olyan korábbi vezetők, mint Chris Metzen vezető alelnök és Mike Morhaime elnök és társalapító az elmúlt héten megszólaltak a perben megfogalmazott állításokkal kapcsolatban. A közösségi médiában közzétett nyilatkozatokban - olyan nyilatkozatokban, amelyek hangvétele jelentősen eltér az Activision Blizzard hivatalos kommentárjaitól - Metzen és Morhaime bocsánatot kértek a szerepükért abban, hogy létrehozták azt, amit a kaliforniai Fair Employment and Housing Department (Méltányos Foglalkoztatási és Lakhatási Osztály) most "frat boy"-nak ("diákszövetségi kultúrának") nevez, ami nagyjából a "hímsovizinismus" kifejezést takarja.

"Elmondhatom, hogy szinte semmilyen munka nem folyik most a World of Warcrafton, amíg ez az "obszcén ügy" zajlik"

- mondta Jeff Hamilton, a játék vezető rendszerszervezője szombaton egy Twitter-bejegyzésben.

A World of Warcraft csapata közleményében azt írta, hogy "útmutatást" kérnek a csapattagoktól a "belső munkában, hogy megvédjék a marginalizált csoportokat és felelősségre vonják azokat, akik fenyegetik őket". A csapat hozzátette:

"Azerothban is azonnali lépéseket akarunk tenni, hogy eltávolítsuk a világunkhoz nem illő utalásokat. Ez a munka már folyamatban van, és az elkövetkező napokban több ilyen változtatást fogtok látni mind Shadowlandsben, mind a WoW Classicban".

A Blizzard közleménye nem szolgált további információval ezekről az eltávolításra váró "hivatkozásokról". De lehetséges, hogy a szóban forgó helytelen utalások a World of Warcrafton belüli nem játékos karaktereket (NPC-ket) és tárgyakat foglalják magukban, amelyek Alex Afrasiabi nevét viselik, aki 2004 és 2020 között dolgozott a játékon a Blizzardnál, és akit a kaliforniai perben sorozatos zaklatóként neveznek meg.

A panasz azt állítja, hogy Afrasiabi, aki korábban a World of Warcraft vezető kreatív igazgatója volt,

"megengedte magának, hogy durva szexuális zaklatást kövessen el anélkül, hogy ennek bármilyen következménye lett volna".

A Kotaku csütörtöki jelentése szerint "legalább két NPC": Afrasiabi tábornagy és Lord Afrasastraz jelenleg a fejlesztő nevét viseli, valamint "számos tárgyat" is róla neveztek el. A perben szereplő állítások miatt - beleértve azokat az állításokat, miszerint Afrasiabi "továbbra is nemkívánatos közeledéseket tett a női alkalmazottak felé", miután "szigorú" fegyelmit kapott - számos World of Warcraft játékos tiltakozást rendezett a játékban, és felszólította a Blizzardot, hogy távolítsa el a játékból az Afrasiabira vonatkozó minden utalást.

[[cikk3]]

Az Activision Blizzard több mint 9000 embert foglalkoztat leányvállalatainál, köztük a Blizzard Entertainmentnél, a mobiljátékokat fejlesztő Kingnél, a Major League Gamingnél, valamint az Activision stúdióinál, például az Infinity Wardnál, a Sledgehammer Gamesnél, a Toys for Bobnál és a Treyarchnál. Több száz alkalmazott, élükön egy Blizzardon belüli csoporttal, kedden bejelentette, hogy szerdán munkabeszüntetést terveznek, hogy tiltakozzanak a vállalatnak a perre adott válasza ellen, és változtatásokat követelnek a vezetéstől. A munkabeszüntetésre a Blizzard kaliforniai Irvine-ban található kampuszán, valamint virtuálisan is sor kerül.

(theGeek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás