promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyári laptop kínálat a suli szezon előtt
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mai modern világban számos elektronikai és számítástechnikai eszköz áll rendelkezésünkre. A számítástechnikai eszközök közül kiemelném a laptopot mely egy hordozható eszköz, amelyen bárhol és bármikor böngészhetünk, ahol internet elérés van, adatokat tárolhatunk alkalmazásokat telepíthetünk. Használhatjuk munka során, egyéb magán jellegű céllal vagy tanuláshoz is alkalmas gyermekeink számára.

Érdemes a nyári laptop kínálatból választanunk még az iskolai szezon megkezdése előtt. Vásárolhatjuk részletre, vagy akár egy összegben is kifizethetjük. Különféle akciók és újdonságok közül választhatunk. Árban igen változatos a százezres tételektől egészen a közel fél milliós forintos összegig változnak a kategóriák melyek a használati céltól függenek. 

Márka hűség mi az, ami bevált márka számunkra például Lenovo, Acer, Apple vagy Asus és még sorolhatnám a számos márkájú laptopokat hiszen az élettartam is egy meghatározó tényező, mert hosszú távra kívánjuk vásárolni. Ezeket követi a processzor típus Intel vagy AMD által gyártottak ezek a leggyakoribbak bár létezik még Apple és Mediatek álltal gyártott darabok is bár ezek kevésbé ismertek.  

Milyen céllal szeretnénk használni a laptopot ez esetben mondjuk érdemes a Home és Ultra hordozható, valamint a 2 in 1 típust választani a tanuláshoz gyermekünk számára. Egy Gaming laptop csak elvonná a gyerek figyelmét a tanulástól hiszen ezek nagyobb rendszerkövetelményű játékokhoz alkalmasabbak. 

A tároláshoz és az adatok fel és letöltéséhez az egyéb folyamatokhoz a memória kapacitása játszik szerepet sokan ezt tartják vásárláskor elsődleges szempontnak. Hiszen, ha nem elegendő a memória a laptop használat közben belassulhat, ha túl sok programot használunk egyszerre mondjuk erre megoldás a memória bővítése. A memória kapacitása lehet egészen 4GB alatti értéktől 16 GB feletti értékig terjedő.  

A meghajtó típusa az, amely befolyásolja a gyorsaságot. A HDD típusoknál egy mechanikusan mozgó fej olvassa le az adatokat ezért ezek picit lassabbak. SSD esetén adattárolásra alkalmas új eszköz csak sokkal gyorsabb. Memória chipes modul olyan, mint a normál RAM memória tehát az egész háttértárat egyszerre éri el így az olvasási sebessége 6-szor 7-szer gyorsabb. Alacsonyabb a fogyasztása és könnyebb is.  A HDD+SSD ez egy hibrid típus a kettő ötvözete.  

A videókártyán és a kijelzőn múlik a megjelenített kép minősége mely közvetlen hatással van nem csak a saját, de a gyermekünk szemére is. Nem csak a laptop teljesítményére, energiafogyasztására, valamint a kép minőségére van hatással, hanem az árban is nagy szerepet játszik hiszen az erősebb videókártyák drágábbak lehetnek.

Érdemes megfontolni, hogy milyen laptopot kívánunk vásárolni a suli szezon elött ne fizessünk feleslegesen olyan teljesítményért, amelyre nincs szükségünk.   

A 11” alatti mérettől (ezeket nevezzük mini laptopoknak ilyen a Lenovo Chromebook és Yoga Book) egészen a 15,6” feletti laptopok közül választhatunk (ezek a Gamer laptopokra jellemzőek inkább, de akad köztük otthoni mindennapos használatra alkalmas is). A kijelző formátuma felbontása és technologiája (IPS, LED, LCD, Retina) is fontos a választásunk során. Ismerünk már Full HD, HD, Ultra HD 4k és HD+ kijelző formátumokat ezek a legismertebbek. De létezik még WUXGA és WQHD formátum is.  

Számos operációs rendszerrel rendelkező laptop kínálatban válogathatunk melyek között a legismertebb a Windows 10 Pro, Home S vagy a Home, illetve a Linux.  

Külsőleg már kevésbé vesszük figyelemre az opciókat hiszen elsődleges funkciója a tanulás elősegítését szolgálja gyermekeink számára. Az, hogy most érintő kijelzős vagy esetleg matt, fényes vagy tükröződés mentes a felülete vagy hogy mekkora a súlya vagy milyen színű az már csak részletkérdés. 

A laptop áramforrás nélkül is működik. Ha sokat használjuk olyan helyen, ahol nincs lehetőségünk áramforráshoz csatlakoztatni például buszon vagy egy parkban akkor érdemesebb olyan laptopot választani melynek akkumulátora áram nélkül hosszabb élettartamú. Ezek üzemideje akár 6h feletti időtartamot is meghaladhatja attól függően, hogy mit használunk a gépen.   

A legtöbb hazai laptop magyar nyelvű billentyűzettel vásárolható, de akad köztük nemzetközi és UK billentyűzettel vásárolható darabok is (világíthat is a billentyűzet továbbá beépített webkamerával is rendelkezhetnek). 

Tehát ha a suli szezon előtt szeretnénk laptopot vásárolni az előzőekben felsorolt szempontok és választék szerint, megfizethető és elérhető áron, mindenféleképp át kell gondolni melyik az a típus, amely az általunk felállított követelményeknek eleget tesz annak érdekében, hogy hosszútávon megfelelően működhessen a használata során.   

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás