promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb megoldás! DNS-pusztító védelmi rendszerrel állítanák meg a koronavírust
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan megkezdik a CRISPR nevű génszerkesztő technológia állatokon való tesztelését – a találmánytól azt remélik, hogy áttörést hozhat a koronavírus elleni küzdelemben.

A CRISPR egy olyan génszerkesztő technológia, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy gyorsabban és pontosabban „vágjanak ki” és „illesszenek be” géneket a DNS-be. Az eljárás egy DNS-pusztító védelmi rendszeren alapul, amelyet eredetileg bizonyos prokariótákban (sejtmag nélküli egysejtű élőlényekben) fedeztek fel.

Nature Communications folyóiratban kedden közzétett kutatások szerint a tudósok a CRISPR génszerkesztő technológiával sikeresen blokkolták a SARS-CoV-2 vírus átterjedését a fertőzött emberi sejtekben, ezek az eredmények pedig utat nyithatnak a COVID-19 kezelések kifejlesztése előtt is. 

Az ausztrál kutatók reményei szerint hamarosan megkezdhetik az állatkísérleteket. 

A CRISPR, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megváltoztassák a DNS-szekvenciákat és módosítsák a génfunkciókat, korábban már ígéretesnek bizonyult a gyermekrák kialakulását ösztönző genetikai kódolás megszüntetésében. 

A tanulmány vezető szerzője, Sharon Lewin, az AFP-nek elmondta, hogy a csapat úgy tervezte a CRISPR eszközt, hogy felismerje a SARS-CoV-2-t, valamint a COVID-19-ért felelős vírust. 

„A vírus felismerése után aktiválódik a CRISPR enzim, amely elpusztítja a vírust” 

– mondta nemes egyszerűséggel Lewin. 

Bár számos COVID-19 vakcina van már forgalomban, a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek még mindig viszonylag szűkösek és csak részben hatékonyak. 

Lewin szerint az ideális kúra egy egyszerű, szájon át alkalmazott vírusellenes kezelés lenne, amelyet a betegek azonnal megkapnának, amint pozitív eredményt mutatnak a koronavírusra. Ez megakadályozná, hogy a lakosság súlyosan megbetegedjen, és ezáltal enyhülne a kórházakra és a betegellátó-rendszerekre nehezedő nyomás.

„Ez a megközelítés azonban csak akkor valósulhat meg, ha olcsó, szájon át is alkalmazható és nem mérgező vírusellenes szerünk van. Reméljük, hogy egy nap elérhetünk ide a génszerkesztő megközelítéssel”

– mondta Lewin. 

A hagyományos vírusellenes gyógyszerekkel ellentétben ennek az új eszköznek a hatékonysága a tervezési rugalmasságban és az alkalmazkodóképességben rejlik – mindez alkalmassá teszi a kórokozó vírusok sokaságával szembeni küzdelemre, így bevethető lenne az influenzával, az ebolával és esetleg a HIV-vírussal szemben is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás