promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzasztó földrengés fog lecsapni Kanadától Kaliforniáig
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Túl nagy a csend, 30 méter magas cunami tarolja majd le az északnyugat-amerikai partvidéket.

Régóta tisztában vannak a szakemberek azzal, hogy az amerikai kontinens északnyugati részét – nagyjából Vancouvertől San Franciscóig – soha nem látott földrengés fenyegeti. Most azt is kiszámolták, milyen borzasztó hatással fog járni.

A Csendes-óceán azon partvidékén élők tudatában vannak a veszélynek, de alighanem úgy vannak vele, mint az ókori Pompeji lakói: hiszik, ha látják. Pedig a fenyegetés valós, hiszen az óceáni aljzat ott bukik a szárazföldi alá, itt húzódik a hírhedt Cascadia szubdukciós zóna.

Néhány nagy földrengést már előidézett a korábbi századokban is, de most vészjóslónak tűnik a nyugalom. 1700-ban 9-es erősségű földrengés pattant ki itt, amely egészen a japán partokig küldött el egy hatalmas cunamit.

A feszültség lényegében azóta gyűlik a mélyben, ezért a geológusok már a legrosszabbtól tartanak. A szakemberek az elmúlt hónapokban kutatóhajókkal járták végig a partvidéket, és megpróbálták szimulálni a bekövetkező katasztrófát.

30 méteres hullámokra számítanak, és arra, hogy a talaj cseppfolyósodik a városok alatt, ami nyilvánvalóan sok ezer emberéletet követelhet.

Természetesen léteznek evakuálási tervek egy ilyen esetre, az viszont kérdés, hogy időben tudnának-e cselekedni a hatóságok. A rengés epicentruma alighanem a parttól távolabb, a tenger alatt lesz, egy kialakuló cunami pedig akár negyed óra alatt elérheti a partot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás