promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szexuális zaklatással vádolták, tönkretették, kirúgták - a videójátékos legenda most kamatostul megfizet!
Borítókép:  Chris Avellone, a Dying Light 2 E3-as bemutatóján/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Chris Avellone játékíró megtörte a hallgatását egy évvel azután, hogy a Twitteren szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakat fogalmaztak meg ellene. A vádak, bár soha nem nyertek bizonyítást, és még csak komolyan sem vizsgálták őket, mégis gyakorlatilag kisiklatták a videojáték-iparban évtizedeken át tartó karrierjét. Most Avellone nemcsak a hallgatását töri meg, hanem rágalmazási pert indított két vádlója ellen.

 

A vádakat Karissa Barrows fogalmazta meg: egy nő, akivel Avellone 2012-ben találkozott a Dragon Con nevű rendezvényen, és Kelly Bristol "emelte a tétet", akiről Avellone azt állítja, hogy nem emlékszik rá, hogy valaha is találkozott volna vele. A vádakat 2020-ban hozták nyilvánosságra, évekkel a Barrows és Avellone között történt események után - olvashatjuk a theGeek oldalán. Mint mindig, minden történetnek két (vagy több) oldala van, és míg Barrows tavaly nagyon nyilvánosan elmondta a sajátját, Avellone nagyrészt hallgatott. Ezt a csendet törte meg ma egy sor tweettel és egy blogbejegyzéssel.

Avellone egy évet várt, hogy előálljon. Eközben keményen dolgozott azon, hogy összegyűjtse a bizonyítékokat, amelyekkel tisztára moshatja a nevét, és ennek érdekében bíróság elé viszi vádlóit, több rágalmazási keresetet is benyújtva a kaliforniai Orange megyében.

„A digitális bizonyítékok és tanúvallomások hosszú listája gyűlt össze az elmúlt év során. Mindezek birtokában a múlt héten hivatalos választ nyújtottam be, de nem azért, hogy elhallgattassam Karissát és Kellyt, hanem hogy arra bátorítsam őket, hogy többet beszéljenek."

- írja Avellone.

A vádak megfogalmazásának idején Avellone a Techland kiválónak tűnő zombis játék, a Dying Light 2 és a Gato Salvaje The Waylanders című játékának írójaként dolgozott. A tweeteket egy péntek este lőtték ki, és a következő hétfő reggelre a Techlandnél betöltött szerepe véget ért, majd nem sokkal utána a Gato Salvaje fejlesztőcéggel való munkája is.

„Talán meglephet téged, hogy én nem harcoltam ellene. Nem is lehet. Mivel a cancel-kultúra olyan, amilyen, a cégek sem harcolhatnak ellene, különben azokat is megtámadják. A cégek még időt sem kérhetnek, hogy "utánanézhessenek" az állításoknak, anélkül, hogy ne tűnjön úgy, hogy nem hisznek a vádaknak, bármilyen alaptalanok is azok, mert még a késedelemre vagy a további tájékozódásra való utalást is elítélik az emberek, és akkor is tönkre teszik őket. És senki sem akarja, hogy tönkremenjenek a cégek, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy hátat kell fordítania annak, hogy valaki mást - egy embert - tesznek tönkre - még ha olyasvalakit is, akivel évekig keményen együtt dolgoztak."

- jegyzi meg Avellone keserűen.

Avellone azonban nem haragszik ezekre a stúdiókra. Megérti, milyen nehéz lehet ez a jelenlegi, a cancel-kultúra és a bűnösség által kiváltott bűntudat légkörében. Egy olyan korszakban, amikor a vádaskodás elég - és nem szükséges bizonyíték a vétkességre -, néhány tweettel gyakorlatilag véget lehet vetni valakinek a karrierjének, és nagy problémákat okozhat egy videojáték-stúdiónak.

„Kérlek, értsétek meg, hogy még ha ezeket el is mondtam, nem neheztelek a Techlandre. Még mindig szerencsésnek tartom magam, hogy tovább bírtam, mint a Dying Light 2 többi írója (sokan voltak, néhányukkal még csak nem is volt alkalmam találkozni, mielőtt elmentek), bár kétlem, hogy bármi, amihez hozzájárultam, még mindig benne marad a játékban, és ezzel rendben vagyok. Bár bevallom, mindkét nyilatkozatukat, különösen a Gato Salvaje-ét (a Waylanders, és a stúdió, amelyik a nem kívánt IGN-videót erőltette) fájdalmas volt olvasni".

A sajtóra azonban haragszik.

„Ezeknek a történeteknek más elemei, amelyeket, mint a papagáj, úgy ismételt a sajtó, egy kis kutatással könnyen bizonyíthatóak lettek volna, hogy hamisak... Tudomásom szerint a sajtó egyik tagja sem végzett ilyen kutatást, még a legegyszerűbb megerősítések esetében sem. Egy nő, Christy Dena például azt állította, hogy 2013-ban együtt töltöttünk egy éjszakát, amikor még csak nem is voltam ugyanazon a kontinensen".

Különösen kirívó volt Avellone vélménye szerint a The Gamer nevű portál, Sean Murray által publikált cikke, amely még mindig feltűnik, ha Avellone nevére guglizunk. A főcím így hangzik:

„Riport: Avellone állítólag számtalan nőt kábítószerezett és bántalmazott",

annak ellenére, hogy senkit sem vádoltak kábítószer fogyasztással. Karissa története szerint a férfi "lerészegítette" őt (amit a férfi tagad), és azt állítja, hogy látta, hogy más nőkkel szemben is hasonló taktikát alkalmazott. Avellone története merőben eltér ettől. Ez sem egy "riport" volt, ahogy a főcím sugallja. A "jelentés" azt sugallja, hogy valamilyen vizsgálatot folytattak és arról beszámoltak. Ez egy Twitteren tett állítás volt, semmi több. A főcím szándékosan félrevezető.

„Hogy világos legyen, a játéksajtónak nem kell ellenőriznie a "tényeket" - csak annyit kell tennie, hogy beszámol arról, hogy valaki mondott valamit, vagy az állítólagos szóra támaszkodik, és máris kész a sztori. Így is tettek, és a kattintások elkezdtek beindulni. Amint azonban a sajtó "beszámol" valami ilyesmiről, az ugyanolyan érvényességgel bír, mintha kutatást végeztek volna és tényeket ellenőriztek volna, amit tudomásom szerint egyetlen sajtótermék sem tett meg."

- írja Avellone

Hogy mi lesz az ügy kimenetele és elmarasztalják-e rágalmazásért és becsületsértésért az Avellone által megvádolt nőket és más embereket, az még a jövő zenéje.

(theGeek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás