promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a nagy áttörés – műanyagból vanília
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mutáns vírus után mutáns baktérium, ám ezúttal az emberiség jövőjét szolgálja az új felfedezés.

 

Elképesztő technikával hasznosítják a műanyagot, tudósok génmódosított baktériumok segítségével nyertek ki vaníliaaromát pet palackokból.

Már hazánkban is elindult egy törekvés, amely az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorítását tűzte ki célul, azonban ez közel sem elég ahhoz, hogy az egyik legkörnyezetszennyezőbb anyagtól megszabaduljunk. A műanyag palackok esetében a használatot követően anyag értékükből 95 százalékot veszítenek.

A The Guardian ír arról, hogy kutatók már korábban elkészítettek olyan mutáns enzimeket, amelyek a palackokban használt polietilén-tereftalát polimert alapegységeire bontják. Az így kinyert tereftálsavat vanillinné alakítják. Ez utóbbi széles körben használt mind az élelmiszer,- mind a kozmetikai iparban.

Az egyszer használatos műanyag palackokat csak percekig használják, de akár 500 évig is szennyezheti a környezetet.

A vanillin kinyerése műanyagból azért is forradalmi, mert egyre inkább nő a kereslet iránta, ami messze meghaladja a természetes vaníliarúdból származó kínálatot. Ez 2018-ban mintegy 37 ezer tonna volt.

Az Edinburgh-i Egyetem munkatársa szerint az új felfedezés nagyon izgalmas hatással van a körforgásos gazdaságra, miután eddig

nem volt rá példa, hogy biológiai rendszer segítségével értékes ipari anyaggá alakítsanak műanyag hulladékot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás