Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Vajon újra ufót láttak Magyarország felett, vagy egészen másról van szó?

Vajon újra ufót láttak Magyarország felett, vagy egészen másról van szó?

Tech & Tudomány

Vajon újra ufót láttak Magyarország felett, vagy egészen másról van szó?

Tech & Tudomány

Toronicza Péter 09:39

Az X-akták rajongók biztosan örülnének, ha egy azonosítatlan repülő tárgy lett volna, de sajnos nem az volt.

Egy óriási tűzgömb húzott el az égen kedden este, amire az úgynevzett UFO-hívők szívesen mondanák azt, hogy valamilyen azonosítatlan repülő tárgy lépett be a légkörbe hirtelen. Gyakran ufónak hiszik a pöttyöket is az égen, pedig csak szimpla műholdakról van szó.

Ha rengeteg pöttyöt látunk megjelenni, akkor sem olyan invázió veszi kezdetét, mint ami A függetlenség napjában volt, hanem Elon Musk SpaceX űripari vállalatának a Starlink projektjét szúrtuk ki szerencsésen. Ezzel Musk az egész bolygót szeretné ellátni internettel. Itt már felmerül az űrszemét kérdése is, mivel a projekt sikerességéhez körülbelül 42 ezer műholdra lenne szükség.

Azonban mi volt az óriási tűzgömb, amit láttak Magyarország felett az emberek, ha nem ufó, de nem is műhold. A válasz egyszerű: egy nagyobb meteor, amit az Időkép kamerája is rögzített.

„Ez a tűzgömb, egy olyan meteor, melynek a fényerőssége meghaladja a mínusz 5 magnitúdót. Ez azt jelenti csillagászati meghatározás alapján, hogy a Vénusz fényességénél nagyobb erősséggel izzik a légkörben”

- nyilatkozta a jelenségről Szabó Éva, az Időkép meteorológusa, aki hozzátette, hogy a nagyobb meteorok bár elérhetik a felszínt, de ez nagyon ritka, így ez az úgynevezett „hullócsillag” is elégett a légkörben.

A Fókusz riportja feleleveníti a 2013-as oroszországi meteoreseményt is, ahol a robbanás következtében mintegy 1200-an megsebesültek, és jelentős anyagi kár keletkezett.  

Borítókép: Illusztráció - Profimedia