promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Saját autója buktatta le a gyilkost
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bűnözők egyre többször buknak le az okoseszközök miatt. 

A különböző intelligens eszközök, amelyek ma már mindennapjaink szerves részét képezik, rengeteg emberből félelmet váltanak ki. Számtalanszor felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos az életünk minden területére beengedni ezeket a fejlett technológiákat.

Vajon megfigyelnek bennünket? Manipulálnak? Adatokat gyűjtenek rólunk?

Anélkül, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat keresnénk, most azt szeretnénk bemutatni, hogy okos masináink milyen módon nyújthatnak segítséget a különböző rendőrségi nyomozásokhoz és segítenek a bűncselekményekfelgöngyölítésében.

Adatgyűjtéssel a védelemért

Nem túl meglepő a hír, hogy az okostelefonok folyamatosan rögzítik a napi mozgásunkat, a sport applikációkon vagy okosórákon keresztül pedig például a pulzusszámunk alakulása is percre pontosan visszakövethető. 

De érdemes megemlíteni a digitális személyi asszisztenseket (amilyen például az Alexa vagy a Google-assistant), amelyek rögzíthetik beszélgetéseinket és nyomon követhetik keresési előzményeinket. 

Míg korábban a bűnügyi nyomozások során a bűncselekmények helyszínére és a szemtanúk vallomásaira összpontosítottak, ma már okoseszközeink szolgáltatják a legfontosabb bizonyítékokat a vizsgálatok során.

Pár évvel ezelőtt Arkansasben egy intelligens vízmérő szolgáltatta a legfőbb bizonyítékot egy gyilkosságban. James Bates-t elsőfokú gyilkossággal vádolták egy barátja, Victor Collins 2015-ös halála kapcsán.

Collinst egy italozós és futballnézős este után arccal lefelé lebegve találták meg Bates jakuzzijában. 

Bates természetesen ártatlannak vallotta magát. Állítása szerint hajnali egy óra körül feküdt le, és amikor másnap reggel felébredt, Collins már arccal lefelé lebegett a pezsgőfürdőben. Bates akkori ügyvédje, Kimberly Weber elmondta, hogy Collins Bates barátja volt, halála pedig tragikus baleset, amely valószínűleg a túlzott alkoholfogyasztás miatt következett be.

Csakhogy a férfi otthonában lévő intelligens vízmérő különös adatokat mutatott ki: az eszköz szerint a gyilkosság éjjelén kiugróan magas volt a vízfogyasztás. Az óra szerint 2015. november 22-én hajnali 1 és 3 óra között James Bates rezidenciáján 140 liter vizet használtak el. A rendőrség ezután 2013 októberéig visszamenőleg áttekintette az épület vízhasználati információit, amely szerint soha nem fordult elő a házban ehhez hasonló, túlzott mennyiségű vízfogyasztás ebben az idősávban, amely alapján a nyomozók arra következtettek, hogy Bates a gyilkosság nyomait takarította fel a vízzel, a holttestet pedig utána helyezte el a jakuzziban.

De megemlíthetnénk egy másik esetet is, amely során a Land Rover Discovery GPS-rendszere szolgáltatott fontos bizonyítékokat egy gyilkossági ügyben - az elkövető egy számszeríjjal végzett nyugdíjas áldozatával. A GPS-rendszer birtokában lévő adatokból kiderült, hogy a gyanúsított a gyilkosságot megelőző este az áldozat háza előtt járt, majd következő éjjel visszatért a bűncselekmény helyszínére. 

A vádlott eleinte azzal védekezett, hogy homoszexuális kapcsolatot folytat egy ismerősével, ezert tagadta le a rendőrség előtt a valódi hollétét.

Az autó rendszere azonban azt is jelezte, hogy a férfi mindössze 12 percet időzött a helyszínen, a csomagtartó pedig kinyílt majd bezárult, amikor az autó megérkezett, és mielőtt elindult volna. 

Az okos járműt egyébként nem sokkal később kiégve találták meg. Az elkövető életfogytiglani ítéletet kapott.

A technológia az egész világon megváltoztatta a bűnözés és a nyomozások természetét. 

Ma már annyiféle okoseszköz van, hogy a bűnözők számára szinte teljesen lehetetlen nyom nélkül elkövetni egy bűntettet. Akár egy páraelszívó főzőlap is fontos adatokat szolgáltathat rólunk, ami persze felvet jó pár személyiségi jogokat érintő kérdést is, amelyekre jelenleg még nincsenenek hivatalos válaszok.

Mindenesetre a fenti esetek azt mutatják, hogy az okos technológiáknak van pozitív hozománya is. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás