promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Falra akasztható különleges kép, ami jelzi nekünk a várható időjárást
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Önmagában még nincs semmi különös egy otthoni intelligens kijelzőben, hiszen ma már sokféle falra is függeszthető analóg, vagy digitális kijelzőt vásárolhatunk. A termék különlegességét az adja, hogy maga a kép egyfajta hagyományos szitanyomással készül.

Az egész egy Kickstarter projekt (a videót is ezen az oldalon tudja megnézni) egyelőre, melyet az ausztrál Oli Woods és cége, a Typified indított el még az év elején, és már most majdnem 30 ezer dollár összegyűlt a sorozatgyártást megelőző, és az azt lehetővé tevő early bird vásárlásokból.

A projekt célja a hagyományos művészet (vagyis a szitanyomtatás) egyesítse a modern technológiával, hogy egy olyan intelligens kijelzőt alkossanak meg, amely funkciója ugyan korlátozott, azonban sokkal szebb és kevésbé zavaró, mint a képernyő falán lógó digitális képernyőé.
 

forrás: Kickstarter


Mint azt a neve is mutatja, az Időjárás Plakát (Weather Poster) csupán egyetlen célt szolgál, megmutatja a napi időjárási előrejelzést. Ne is egyfajta részletes időjárás jelzőre gondoljunk, hanem csak egyetlen ikon jelzi, hogy a nap adott időszakában napos, felhős, vagy esős időre számíthatunk, vagyis még hőmérséklet mutatót sem találunk rajta.

A plakát négy időpontban, 8:00, 12:00, 16:00 és 20:00 óránál jelzi számunkra a várható időjárási viszonyokat, az annak megfelelő ikon feltűnésével. Egyedisége pedig abban rejlik, hogy a kép alapból egy hagyományos papír poszter, amely hőérzékeny tintával van nyomva, és ezért a beépített WI-FI segítségével az internetről szedett előrejelzési adatok alapján képesek rajta megjelenni a megfelelő ikonok.

Ez a letisztultság a lényege az egésznek, egy kicsit szembe helyezkedve a mai modern digitális világgal. A kép inkább a lakberendezés egy praktikus részét képzi, amely a dizájn mellett hasznos útmutató lehet, hogy miként öltözzünk fel reggel az iskolába vagy munkába menet.

forrás: Kickstarter

 

Mivel ez egy Kickstarter projekt, így akadhat némi fenntartásunk a dologgal kapcsolatban. Először is az ára. Érthető, hogy a fejlesztőknek szükségük van a pénzre a sorozatgyártás beindításához, azonban még early bird vásárlás keretein belül is 134 dollárba kerül a termék, ami meglehetősen drága egy ilyen korlátozott időjárási előrejelző esetében, még akkor is, ha inkább dekorációként fogjuk fel. A kép kiszállítását ráadásul legkorábban 2019 júliusára ígérik.

Végül pedig, ami talán kicsit bosszantóbbnak tűnhet: a plakát két évig ingyenes előrejelzési adatokat kap, ezt követően évente 7,50 dollárt kell fizetnünk az előrejelzési információkért. Ez nem egy hatalmas költség ugyan, azonban kicsit érthetetlen, hogy ha már ennyi pénzért megvettük, akkor miért kell még továbbra is függnünk a gyártótól, mint egyfajta szolgáltatótól. Arról pedig nem beszélve, ha a Typified netán bezárja később a kapuit, akkor marad nekünk egy kedves kis képünk funkcionalitás nélkül.

Ettől függetlenül a koncepció ötletes és előremutató, ugyanis ha beválik, a cég több területen is szeretné alkalmazná az eljárást. Gondoljunk bele, ha netán a közlekedésben viszont láthatnánk, mint menetidő jelző, vagy reklámtáblaként. De akár a háztartás számos szegmensében is rengeteg lehetőség rejlik, illetve mint papíralapú intelligens óraként is el tudjuk képzelni.

Ti vennétek egy ilyen képet a szoba, vagy az előszoba falára?

Borítókép:  kickstarter.com
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás