Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mégse a Pfizer vakcinája a legjobb? Most kiderül!

Mégse a Pfizer vakcinája a legjobb? Most kiderül!

Tech & Tudomány

Mégse a Pfizer vakcinája a legjobb? Most kiderül!

Tech & Tudomány

Promotions 07:07

Izaeli kutatók ellenőrzése alapján a Pfizer–BioNTech típusú koronavírus elleni vakcina kevésbé hatékony, ha a dél-afrikai mutáció támadja meg a szervezetünket. 

A dél-afrikai vírusvariáns a koronavírus brit változatához hasonló mutáció, bár napjainkban továbbra is inkább utóbbi terjedése a jellemző. Magyarországon szintén ez okozza a megbetegedések nagyobb részét. - írja a HVG.hu

Az izreli Tel Aviv Egyetem tudósai azzal kapcsolatban végeztek kutatást, hogy mely vakcina nyújt nagyobb védelmet a dél-afrikai mutációval szemben. A kutatást az ország egészségügyi szolgáltatójával, mintegy 400 páciens bevonásával készítették. A szakemberek azokat vizsgálták, akik az első oltás ellenére is pozitív tesztet produkáltak.

CNBC híre szerint a kutatók arra jutottak, hogy a dél-afrikai variáns nyolcszor nagyobb arányban volt jelen azoknak a fertőzötteknek a szervezetében, akiket legalább egy hete beoltottak a vakcina második adagjával. A kutatók meg is jegyezték tanulmányukban, hogy a dél-afrikai variáns láthatóan hatékonyabban töri át a Pfizer-féle védelmet.

Ugyanakkor elmondták, hogy a vizsgálat igen kis csoportban zajlott. A vizsgálat arra vonatkozóan nem közöl információkat, mégis mit jelent a kisebb hatékonyság. A tudósok szerint ehhez több adatra van szükség. Közben pedig azt is ellenőrzik, javít-e valamit a helyzeten, ha a páciens egy harmadik oltást is felvesz az oltóanyagból. Egy korábbi elemzésben szintén arra utaltak, hogy a Pfizer és a Moderna terméke kevésbé hatásos a dél-afrikai mutáns ellen.

Borítókép: Forrás: profimedia.hu