promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínai vakcina kevésbé hatásos, de mégis jobban védhet a mutánsok ellen
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Boldogkői Zsolt virológus szerint ez lehet az egyik előnye, hogy a kínai vakcina elölt vírust használ.

Azt eddig is tudni lehetett a tesztekből, hogy a kínai oltások kevésbé hatásosak, mint a Pfizer és a Moderna vakcinái, és ezt végre a kínai járványügyi központ vezetője is elismerte. Magyarország 5 millió adagot vett a Sinopharm nevezetű oltásból, ami a szakértők szerint 78-79 százalékos hatékonyságú.

Ettől függetlenül nem a Sinopharm vakcinája az, ami a legrosszabbul teljesített, mivel Johnson & Johnson oltása például csak 66 százalékos hatékonyságú, míg a szintén kínai CanSino 68. Az orosz Szputnyik V ebben kiemelkedően jól teljesített, mivel 91,6 százalékos hatékonyságot mértek nála.

A Szputnyik V vektor alapú oltás, aminél egy hordozó vírust használnak, mely az antigén genetikai kódját tartalmazza. Az AstraZeneca is ilyen, de az eredményessége mégis rosszabb az oroszénál. A brit oltásnál ingadoznak a számok, de állítólag a hatásossága 62-90 százalék közé tehető.

Szóval a kínai Sinopharm tényleg nem a legjobb oltóanyag a piacon, de ilyen szinten a legmodernebb mRNS vakcinákkal nem is lehet felvenni a versenyt. A kínai járványügyi központ vezetője elmondta, hogy a kínai hatóságok harmadik oltással vagy a különböző vakcinák kombinálásával javítanának a hatékonyságon.

Boldogkői Zsolt virológus az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a kínai vakcinának előnye lehet az, hogy elölt vírust használ, mert ez valószínűleg jobban védhet a mutánsokkal szemben. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a Sinopharm mennyire hatásos a brit, a dél-afrikai, vagy esetleg a brazil vírusvariánssal szemben.

A magyar szakember hozzátette, hogy a súlyos megbetegedéstől mindegyik oltás megóv, és jelenleg ez a lényeg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás