Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Vissza fogjuk sírni a COVID-19-et, ha ez a vírus is elszabadul

Vissza fogjuk sírni a COVID-19-et, ha ez a vírus is elszabadul

Tech & Tudomány

Vissza fogjuk sírni a COVID-19-et, ha ez a vírus is elszabadul

Tech & Tudomány

Buda Villő 10:10

Jelenleg egy algoritmus szerint a Lassa-vírus elterjedése jelenti az emberiség számára a következő nagy fenyegetést, amely a koronavírushoz hasonlóan egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet.

Egy korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a Kaliforniai Egyetem tudósai kifejlesztettek egy új webalkalmazást, amely rangsorolja azokat a nagy vírusfenyegetéseket, amelyek jelenleg a vadonélő állatokban rejlenek, és fennáll a veszélye, hogy átterjedhetnek az emberekre is, ami akár egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet. 

A lista élén jelenleg az úgynevezett Lassa-láz áll – egy az Ebolához hasonlító, elsősorban egerek és patkányok által terjesztett vírusos, lázas, megbetegedés, melynek megjelenését először 1969-ben, Észak-Nigériában jegyezték fel.

Nevét onnan kapta, hogy legelső ismert áldozatai – két misszionárius nővér – a Nigériában található Lassa városában haltak bele a kórba.

A Lassa-láz sok tekintetben hasonlít a koronavírusra. Ilyen hasonlóság például, hogy a

a vírus által fertőzött emberek közül sokan tünetmentesen vészelik át a betegséget, akik azonban nem ilyen szerencsések, azok jellemzően lázra, általános gyengeségre, fejfájásra, hányingerre, izom- és csontfájdalmakra és arcduzzanatra panaszkodnak. 

Ezt követően azonban a betegeknél kötőhártya-gyulladás és belső vérzés alakulhat ki, amelyeknek egyértelmű jelei a szájból és/vagy a gyomor-bélrendszerből való vérzés jelentkezése.

A vírus túlélőinek mintegy egynegyede halláskárosodást is szenved (állapotuk az esetek közel felében három hónapon belül javul valamennyit, a felépülés ideje alatt azonban átmeneti hajhullás és járási zavarok is előfordulhatnak).

Viszonylag könnyű elkapni a vírust. Nem kell közvetlenül a fertőzött állatokkal érintkezni, a Lassa-láz ugyanis a rágcsálók vizeletével vagy ürülékével szennyezett tárgyak, élelmiszerek megérintése révén is tovább terjedhet. 

És bár a vírust jellemzően patkányok terjesztik, emberről emberre is terjed.


Forrás: Profimedia

Pontos adatok egyelőre nincsenek, a legújabb becslések alapján évente 100–300 ezer ember fertőződik meg Észak-Afrikában, és közel 5000 halálos áldozat van. 

Jelenleg nincsen védőoltás a betegség ellen.

A jövő járványaiban illetékes nemzetközi szervezet, a Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) még 2017-ben három veszélyes vírust nevezett meg, amelyekre azt mondták, hogy szerintük a lehető legsürgősebben fel kellene készülni oltóanyagok kifejlesztésével.

Ez a három betegség a koronavírus, a Nipah-vírus és a Lassa-láz voltak.

Borítókép: Profimedia