promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő: a koronavíruson átesett emberek közül háromból egy ember ezzel a problémával küzd
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A COVID-19-et legyőző betegek közül minden harmadik ember neurológiai vagy pszichiátriai problémákkal küzd hat hónappal a betegség után, derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból, amely a Covid-19 túlélőinek állapotát vizsgálja.

The Lancet Psychiatry folyóiratban múlt hét szerdán publikált kutatás szerint a COVID-19 betegeknél lényegesen megnőtt az agyi betegségek vagy különböző pszichiátriai állapotok kialakulásának esélye, összehasonlítva a más légúti fertőzésekben szenvedőkkel.

A COVID-19-ből felépült több mint 230 000 beteg egészségügyi nyilvántartását tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy a járványból felépült emberek 34 százalékánál a felgyógyulást követő hat hónap alatt valamilyen neurológiai vagy pszichiátriai állapotot diagnosztizáltak.

A szorongás (17 százalék) és az egyéb hangulati rendellenességek (14 százalék) a leggyakrabban előforduló állapotok.


Forrás: Profimedia

A betegek 13 százalékánál életükben először diagnosztizáltak mentális egészségügyi problémát.

Az idegrendszeri rendellenességek, például az agyvérzés (2,1 százalékkal) vagy a demencia esélye (0,7 százalékkal) nőtt, összességében azonban ezeknek a kockázata alacsonyabb, mint a pszichiátriai rendellenességek kialakulása.

A kutatók szerint a COVID-19-en átesett személyeknél 44 százalékkal nagyobb a neurológiai és mentális egészségügyi diagnózisok kockázata, mint az influenza után, ez a szám pedig globális szinten jelentősnek bizonyulhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás