promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még tombol a koronavírus, máris jön az új világjárvány?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kifejlesztettek egy új alkalmazást, amely rangsorolja azokat a nagy vírusfenyegetéseket, amelyek már megtalálhatóak a vadonélő állatokban és amelyek átterjedhetnek az emberekre is. Ezek lehetnek az emberiséget fenyegető új világjárványok a koronavírus után.

2019 végén a koronavírus valahogyan átterjedt az emberekre, utat nyitva ezzel a közelmúlt történelmének egyik legsúlyosabb járványkitörése előtt. Míg egyesek a COVID-19-et „a század járványának" nevezik, a tudósok már most arról beszélnek, hogy a 21. századi életmód a jövőben egyre gyakoribbá teszi az újabb nagy betegségek kitörését, így a koronavírus csupán a kezdet. 

A Kaliforniai Egyetem kutatói már ki is fejlesztettek egy új webalkalmazást, amely rangsorolja azokat a nagy vírusfenyegetéseket, amelyek jelenleg a vadonélő állatokban rejlenek, és fennáll a veszélye, hogy átterjedhetnek az emberekre is, ami akár egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet.

SpillOver néven ismert alkalmazás 887 vadállatokban fellelhető vírust rangsorol 32 kockázati tényező alapján, és bárki számára szabadon elérhető.

A lista első 12 helyezettje közé olyan ismert, embereknél is azonosított kórokozók kerültek, mint a SARS-CoV-2 (2. helyezett), az Ebola (3. helyezett) és a veszettség (10. helyezett).

Az első helyre a vérzéses lázat okozó Lassa-vírus került, amely Nyugat-Afrika egyes részein már így is évente felüti a fejét, és elsősorban egerek és patkányok terjesztik.

A TOP 12-n túl olyan vírusok is felkerültek a listára, amelyeket egyelőre még nem azonosítottak az embereknél, de fennáll a továbbterjedés veszélye. Ilyen például a Coronavirus 229E nevű vírus, amely Kongó, Kamerun, Guinea, Ruanda, Sierra Leone, Szenegál és Uganda denevér populációiban él.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás