promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koronavírus: van egy tényező, amely eldönti, kinek lesz súlyosabb a betegsége
Borítókép:  JOHN NACION / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az a helyzet, a koronavírusnál, ahogy az influenzánál is csak egy bizonyos számú kórokozó szervezetbe jutása okoz megbetegedést. Abban, hogy minél kevesebb patogén jusson a szervezetbe, segít a maszkviselés.

Több tényezőn múlik az (például az illető egészségi állapotán), hogy valakinél mennyire súlyos tünetekkel jár a koronavírus okozta betegség. De amint arra az EgészségKalauz írásában rámutat, van egy dolog, ami nagyon meghatározó. Mivel a koronavírus az influenzához hasonló működést mutat, így elmondható, csak egy bizonyos mennyiségű kórokozó szervezetbe jutása esetén lesz valaki beteg.

„Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos, mágikus mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos”

– írja a portál.

Abban, hogy minél kisebb eséllyel kapjuk el a koronavírust, nagyban segít a folyamatos és következetes maszkviselés. Ugyanis, ha maszkot hordva kapjuk el a vírust, nagyobb eséllyel megyünk át a betegségen tünetmentesen. Persze, a maszk nem biztosít százszalékos védelmet, de kiszűrik segít abban, hogy a szervezetbe jutó patogének száma alacsony maradjon.

Van egy még valami, ami fontos:

ez pedig a víruskitettség időtartama.

Nem mindegy, hogy hosszabb ideig egy légtérben tartózkodunk egy fertőzött egyénnel vagy csak elsétált mellettünk az utcán. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás