promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A növények tényleg tisztítják a levegőt a lakásban?
Borítókép:  PixaBay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy kutatás szerint négyzetméterenként 10–1000 darab növényt kell elhelyezni, hogy hatással legyünk a levegő tisztaságára. Ez jó sok növény.

Egy 2019-es tanulmány szerint, ha azt szeretnénk, hogy a növényeink olyan hatást fejtsenek ki, mint egy átlagos irodai légszűrő rendszer, akkor négyzetméterenként 10 és 1000 darab között kell elhelyeznünk növényeket a helyiségben. Ez azt jelenti, hogyha a házunk 100 négyzetméter, akkor az illékony szerves vegyületek hatékony kiszűréséhez alsó hangon 1000 növényre lenne szükség.

A növények valójában nagyon kevés szennyező anyagot távolítanak el a levegőből

Megalapozatlan az az elképzelés, amely szerint a növényekkel tiszta levegő kerül az otthonunkba. Az otthoni levegő tisztításához mindenképpen szükség van valamilyen olyan légszűrő berendezésre, amely eltávolítja az illékony szerves vegyületeknek (VOC, volatile organic compounds) nevezett részecskeszennyezőket.

Ezeknek a szennyeződéseknek a belélegzése kellemetlen tüneteket és egészségügyi problémákat okozhat, például:

- Fejfájás

- Hányinger

- Szem-, orr- és torokirritáció

- A vese, a máj és a központi idegrendszer károsodása

Bár a növények valóban elnyelik a szén-dioxidot, ez azonban nem elegendő

Az eladók gyakran úgy hirdethetik növényeiket, hogy azok elősegítik a szén-dioxid felszívódását és több oxigént termelnek az otthonunkban, ezáltal tisztán tartják a levegőnket. Fontos tudni azonban, hogy a növények nemcsak megkötik a szén-dioxidot, hanem fel is szabadítják. 


Forrás: PixaBay

Napközben a növények elnyelik a szén-dioxidot és a napfényt, oxigént bocsátva ki a fotoszintézisnek nevezett folyamat keretében. Éjszaka azonban, amikor a fotoszintézis leáll, a növények szén-dioxidot bocsátanak ki magukból. 

A szobanövények így nem képesek sokat változtatni otthonunk levegőminőségén. 

A szakemberek a légszűrő beszerzését javasolják

A házi légtisztítók úgy működnek, hogy a beltéri levegőt egy speciális szűrőn vezetik át, amely befogja a káros részecskéket, például a szennyező anyagokat és az allergéneket. 

Javasolt továbbá a gyakori szellőztetés is. Noha a külső levegő szintén tartalmaz szennyező anyagokat, a szakértők becslése szerint a beltéri levegő 2–5-ször több illékony szerves vegyület tartalmaz, mint a kültéri levegő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás