Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Készül a magyar vakcina? Hazai készítmény segíthet a vírus elleni küzdelemben

Készül a magyar vakcina? Hazai készítmény segíthet a vírus elleni küzdelemben

Tech & Tudomány

Készül a magyar vakcina? Hazai készítmény segíthet a vírus elleni küzdelemben

Tech & Tudomány

Promotions 18:18

Az állatokon végzett kísérletek alapján sikeresnek bizonyul egy magyar fejlesztésű készítmény, mely meggátolja a koronavírus betegséget. 

Erről Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja számolt be a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában. Kacskovics továbbá elárulta, hogy ezt a fajta vegyületet, már tavaly márciusban megtervezték, a napokban pedig az előállított teszt-szerek is sikeresnek bizonyultak. A hazai fejlesztésű oltóanyag legkésőbb egy éven belül eljuthat az előrehozott törzskönyvezésig.

„A gyógyszer egy olyan „antitestféle”, mint amilyet a szervezet is előállít a védőoltás hatására, így nincs szükség egy hónapra a védettség kialakulásához, hanem a befecskendezésétől számított 12 óra múlva már ellenállóvá teszi a szervezetet"

– emelte ki a dékán, aki hozzátette, hogy a kockázati csoportba tartozók, vagyis az idősek vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedők esetében már a fertőzés enyhe vagy közepesen súlyos fázisában érdemes használni majd az új szert. 

A kutatások folytatódnak tovább, az oltóanyagok hatását újabb, állatokon végzett teszteken vizsgálják, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak. Talán Magyarországnak lesz saját vakcinája? 

Borítókép: jarmoluk / Pixabay