promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A médiumok tényleg tudnak kommunikálni a halottakkal, vagy csak átverés az egész?
Borítókép:  Illusztráció / Whoopy Goldberg a Ghost című filmben / PARAMOUNT / Collection ChristopheL via AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutatók összehasonlították a magukat médiumnak nevező egyének, és az átlagemberek „természetfeletti képességeit”, az eredmény pedig igazán meglepő lett.

Az emberiséget az idők kezdete óta lázban tartja, hogy vajon mi történik velünk a halálunk után, illetve léteznek-e egyáltalán szellemek. Vannak, akik médiumnak nevezik magukat, és azt állítják, hogy képesek kapcsolatot létesíteni a holtakkal, így válaszokkal is tudnak szolgálni az élet nagy kérdéseire. Ezt mondjuk nem mindenki hiszi el a rengeteg kuruzsló miatt, ezért most a Kaliforniai Egyetem kutatói elvégeztek egy igazán érdekes vizsgálatot, hogy végleg kiderüljön az igazság.

A szakemberek összeszedtek 12 médiumot – vagy legalábbis olyanokat, akik annak vallották magukat –, illetve 12 átlagembert, akiknek fejenként 180 darab tárgyat mutattak, amik különböző elhunytakhoz tartoztak. Ezek után meg kellett mondaniuk, hogyan haltak meg az illetők, és sokak meglepetésére az jött ki, hogy az átlagemberek tippelgetése 4 százalékkal pontosabb volt, mint az elvileg természetfeletti képességekkel rendelkező egyéneké.

A teszt során kiderült, hogy a médiumok sokkal több ideig gondolkoztak a válaszokon, és jobban izgultak, így ez is befolyásolhatta a teljesítményüket. Volt olyan is, aki azt mondta, hogy leginkább a halottak fájdalmát érzi, ezért nem tudja megmondani, pontosan hogyan haltak meg, szóval benne van a pakliban, hogy ehhez hasonló indokok miatt lett ilyen az eredmény.

Ettől függetlenül, ha csupán a mostani kutatás eredményeit visszük figyelembe, akkor kijelenthető, hogy a médiumok nem állnak kapcsolatban a túlvilággal, és nem tudnak kommunikálni a kísértetekkel.

Persze, mindenki eldöntheti magának, hogy miben hisz, de ezek alapján jelenleg nincs kézzelfogható bizonyíték a médiumok különleges képességeinek létezésére – vagy csak rossz alanyokat találtak a fent említett kutatók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás