promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időnként pénisz formájú halak rohamozzák meg Kalifornia partjait
Borítókép:  Wikipédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A téli strandolásnak is megvan a maga varázsa. Bár fürödni nem biztos, hogy érdemes, kellemes, hűvös, sós szellő simogatja a hajunkat a parton, mi pedig egyedül maradhatunk a gondolatainkkal és a tenger morajlásával – na meg többezer vergődő péniszhallal.

E fallikus organizmusok ugyanis meglehetősen gyakoriak Észak-Amerika nyugati partjainál, ám a nevükkel ellentétben valójában nem halak, hanem egyfajta tengerlakó férgek, amelyek rendszertanilag a gilisztához és a piócához állnak a legközelebb. 

A strandolók csak ritkán találkoznak ezekkel a különös élőlényekkel, ugyanis többnyire egész életüket U-alakú homokjáratok kialakításával töltik, ahol planktonok és más szerves anyagok után kutatnak táplálék gyanánt.

Csak nagyritkán bukkannak a felszínre, amikor az észak-kaliforniai viharok a partra sodorják őket. Ilyenkor jellemzően többezer 10–30 centiméter hosszú, kolbász formájú, rózsaszín péniszhal vergődik egyszerre a strandokon, ami valahogy így néz ki:

„Érdekes” kinézetük ellenére a péniszhalak népszerű fogásnak számítanak Dél-Koreában, ahol sütve és főzve is előszeretettel fogyasztják őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás