promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Okosító: a földönkívüliek két kicsi gyerek miatt lettek zöldek
Borítókép:  Stephen Leonardi / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Miért gondoljuk azt, hogy az idegenek kis zöld emberkeszerűségek?

Sok embernek, ha azt mondják, hogy UFO vagy földönkívüli, azonnal kis zöld emberekék kezdenek el futkosni a fantáziájában. Kicsit huncutak, kicsit rosszindulatúak, és kicsit mások, mint mi, de persze nem sokkal.

Az évtizedek során számtalan tudományos-fantasztikus könyv, regény, film és játék ábrázolta a földönkívülieket zöld lényekként.

Hogy született ez az egész zöld dolog?

A Livescience utánajárt. A zöld-lény sztori egy 12. századi angol legendáig nyúlik vissza, amelynek az a címe, hogy Woolpit zöld gyermekei. Ebben a történetben megmagyarázhatatlan körülmények közepette két zöldbőrű gyermeket találnak Woolpit falucska közelében, nem tudják honnan jöttek, de feltételezik, hogy nem evilági lények.

A zöld pedig rövid időn belül a természetfeletti szinonímája lett.

A sci-fi irodalomban viszont egészen az 1940-es évekig kellett várni, hogy feltűnjenek a zöld emberkék. Innen pedig egyenesen vezetett az út a popkultúrába, többek között 1965-ben a Flinstones című sorozatban is megjelenik egy kis zöld marslakó, Gazoo. Később több filmben is elkezdenek feltünedezni a kis zöld lények, többek között 1969-ben a Star Trek-ben.

Az igazság az, hogy a kis zöld lény kifejezést korábban manókra és rosszcsont koboldokra is használták az irodalomban, például a Dzsungel könyve írójának, Kiplingen is van egy Puck nevű kis zöld emberkéje egy 1906-ban írt történetben.

A Woolpit-hagyomány jelen volt nála is.

A kis zöld lények tehát már korábban is léteztek, ezek pedig mélyen beivódtak az emberek tudatalattijába a különböző gyermekkori mesékből, főleg az angolszász területeken. A kis zöld ember valami idegent, mást, természetfelettit jelentett mindig is.

Ez élt tovább modernizálva tehát a 20. század derekán is. Könnyű volt hozzápasszintani az új jövevényekhez, akik szintén idegenek voltak.

A legenda továbbéléséhez járul hozzá, hogy 1950-ben megélénkülnek a földönkívüli észlelések is. Az szemtanúk pedig az újságírók kérdésére gyakran úgy felelnek, hogy zöld kis emberkéket láttak feltűnni a birtokaikon (valószínűleg náluk is élt a Woolpit-hagyomány).

Az újságok teljesen átvették ezt a leírást, és a zöld lény kifejezést hamarosan mindenki értette, hogy mire vonatkozik. Nem volt nehéz, hogy ufósítsák, csak kellett hozzá pár új sztori, és az űrkorszak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás