promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális, földöntúli lyuk tűnt fel a semmiből: ez a világ vége hivatalosan is
Borítókép:  Вести Ямал / Youtube.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyszerűen kidurrant a föld.

Egy újabb nagyon furcsa kráter tűnt fel Szibériában, a kutatók pedig lenyűgöző felvételeken mutatják be azt a szibériai tájat, ahol rengeteg potenciális kráter egyelőre még csak dombként látszik - írja az IFLScience.

A furcsa lyukra hasonlóan bukkantak rá, mint 2020 legnagyobb médiaszenzációjára, a utahi sivatagban talált fémoszlopra, egy kis kutatócsapat helikopterről vette észre a hatalmas tátongó lyukat a Jamal-félsziget azon részén, amelyet a helyiek csak úgy emlegetnek "A világ vége".

A helyszínen a kutatók szikla- jég és földdarabokat talátak, szétszórva egy hatalmas területen.

Ez a tizenhetedik ilyen lyuk, amit találtak Szibériában, de mind közül ez a legnagyobb. A kitörés ereje állítólag olyan nagy volt, hogy akár 100 kilométerről is lehetett volna hallani, ha nem Szibériában vagyunk, ahol több száz kilométeren belül a környéken nincs település.

A tudósok szerint az efféle kráterek megjelenése figyelmeztető jel. Szibéria ezen területeit ugyanis örökké fagyott talaj borítja, amely több tízezer köbkilométernyi metángázt rejt. Ez sokági stabilan állt a talajban, de a globális felmelegedés hatására a föld elkezdett olvadni felette, a metán pedig kiszabadul.

Pont úgy kell elképzelni, amikor a pezsgősüveg kidurran a nyomástól. Ez pedig nagy probléma, mivel a metánnak erősebb az üvegház-hatása, mint a szén-dioxidnak.

A legelső ilyen krátert még 2014-ben találták meg, azóta folyamatosan bukkannak elő, a nemrégiben készült felvétleken az is látszik, hogy a kutatók körbejárták a területet, és filmre vették a potenciális kitörési pontokat, a filmen ezek domboknak látszódnak, miközben bármikor kipukkanhatnak. Ahogy emelkedik a hőmérséklet a területen, úgy egyre több kráterrel fogunk majd találkozni.

Van egy másik magyarázatkezdemény is:

Sokan ugyanis már korábban is földönkívüliek ténykedését gyanították a lyukak megjelenésének hátterében, az "ufószakértők" állítják, hogy ezek bizony olyan helyek, ahol a Föld gyomrából egy idegen civilizáció merészkedik elő. Nem véletlen, hogy ott nyílik meg a föld, azon a helyen, ahol szinte ember sem jár, azon a helyen, amelyet nem véletlenül hívnak a helybeliek "a világ végének",

a mi világunk végének.

Egy másik elmélet szerint pedig a földönkívüliek bányát nyitottak ezeken a helyeken, hogy tanulmányozzák a Földünket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás