promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nyávognak a macskák?
Borítókép:  Jae Park / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Észrevettétek már, hogy egymásnak csak nagyon ritkán nyávognak? Akkor mégis kinek vagy minek szól ez az egész?

Ezt a nyelvezetet kizárólag az embereknek fejlesztették ki.

Valószínűleg visszatérő jelenet, hogy kedvenc szőrös pajtásod odasündörög a lábadhoz, rádnéz, és elkezd nyávogni, mert éhes, mert vár tőled valamit, mert szeretne tőled kapni egy kis nyalánkságot. Miért nyávog hozzá?

„A választ a háziasítás adja meg”

- nyilatkozta a szakértő a Livescience-nek.

Minden cirka 10 ezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor a macskák elkezdtek egyre közelebb kerülni az emberekhez és az emberek lakhelyeihez. A vadonban ugyanis általában magányosan éltek, így nem is nagyon volt szükség arra, hogy egymással kommunikáljanak. Ha pedig akartak egymásnak jelezni, akkor leginkább odadörgölőztek a fákhoz vagy egyéb tárgyakhoz, vagy rávizeltek azokra, hogy jelentsék a fajtársnak, ez bizony az én területem.

A fajtárs pedig érezte a másik macska szagát a kiváló szaglószervével. Egymás között még most is ezt az univerzális nyelvet használják leginkább. 

Nekünk, embereknek azonban nincs ennyire jó orrunk, így nem vennénk ezeket az üzeneteket, a macskáknak így jobb híján ki kellett találniuk valamiféle olyan jelzésrendszert, amit mi is megértünk. Ez lett a cuki nyávogás.

Sok cica pedig még egy skálát is kifejlesztett a rengeteg nyávogási fajtából, így az embere könnyen megtanulhatja, mit szeretne éppen a szőrös pajtás. A macskák pedig látták, hogy értünk a nyávogásból, így az idők során kialakult, hogy ez lesz az a nyelv, amivel rávehetnek minket mindenre. És persze levehetnek minket a lábunkról is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás