promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért vágnak néha földöntúli arcot a macskák? – videó
Borítókép:  Thecatsite.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mitől és miért vág fura arckifejezést kedvencünk? Most nem tetszik neki valami, vagy épp ellenkezőleg? Megmagyarázzuk a szokatlan grimaszok miértjét.

A kérdéseink megválaszolásának kulcsa az úgynevezett Flehmen-reakció. Sok állat rendelkezik a zavarba ejtő fintor képességével, amit persze a gazdi nem igazán tud hova tenni. A macskatartók gyakran szembesülhetnek ezzel a jelenséggel. De nem csak a macska képes erre, számos más állatfaj is birtokolja ezt a képességet, például kecskék, lovak, de még a tigrisek is.

De mi is pontosan a Flehmen-reakció?

Amikor például egy macska megjeleníti a Flehmen-reakciót, alapvetően egy adott illatot, szagot elemez részletesebben. Elsősorban más macskák, különösen a vizeletben található feromonok elemzésére használják a mindennapokban. Persze tetszés szerint a macska más érdekes illatokhoz is felhasználhatja ezt a módszert, amelyek alaposabb vizsgálatot igényelnek szerinte.

Lehet ez egy földön heverő szennyes ruha vagy valamely szokatlan, erős illatú zöldség szaga is akár. Mindegy, csak kellőképp fel kell keltenie a kedvenc figyelmét, hogy az elemzésbe mélyedjen.

A Flehmen-reakció tehát alapvetően az illatkombinációk mélyreható vizsgálata.

Amikor a macska kinyitja a száját és az egy grimaszban végződik, akkor valójában csupán maximális expozíciót biztosít az illatok számára, hogy azok áthaladjanak a Jacobson-szerven, ami egy járulékos szaglószerv.

Tehát macskánk semmiféle fintort, undort, illetve negatív érzelmet nem közvetít ilyenkor, csupán mély elemzésbe fog.

Mindenesetre a reakció elég mulatságos, ha eddig nem találkoztál vele, érdemes rákukkantani, garantáltan mosolyt csal az arcodra.

(via Petmd)

Mindennap csodák, kedves történetek. Cuki balesetek, amelyek előfordulnak a természetben. Csatlakozz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás