promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katalin-nap: a szerdai időjárásból kiderülhet, lesz-e hóesés karácsonykor – nézz ki az ablakon!
Borítókép:  Toa Heftiba / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elmondjuk, hogy milyen szerdai időjárás esetén milyen karácsonyra számíthatsz, és azt is, hogy van-e bizonyíték arra, hogy Katalin igazat mond.

A Katalin-napi népi bölcsesség úgy tartja,

ha Katalin locsog, karácsony kopog, ha viszont Katalin kopog, karácsony locsog.

És hogy ez mit jelent?

A népi mondás annyit tesz, ha Katalin-napon fagy, akkor szinte biztos, hogy nem lesz fehér karácsonyunk, ha viszont Katalin kicsit visszavesz a hidegből, akkor esélyes, hogy fehér lesz a karácsonyunk.

Az előrejelzés pontosságát a szakértők is megvizsgálták, és a kutatások arra jutottak, hogy az ország északi részére 70 százalékban, míg a délire 60 százalékban bejön a népi megfigyelés.

Sokszor van fehér karácsony?

Nem, Magyarországon ritka a fehér karácsony, legutóbb 2012-ben volt benne részünk. A Qubit nagyszerű cikkéből pedig az is kiderül, hogy az 1900 és 2020 közötti időszakban a leghavasabb évtized az 1990-es volt, míg a leginkább hó nélküli karácsonyok az 1970-es években voltak. Az viszont látszik a felmérésekből, hogy az ezredforduló után a decemberek második felében sokkal kevesebb hó esik, mint azelőtt.

Az elmúlt bő évszázadban csupán kilenc olyan esztendő volt, amikor az egész országban esett. A többi havas évben csupán az ország egyes vidékeit látogatta meg a hóesés.

A fehér karácsony inkább egy ideálisnak gondolt állapot, egy olyan érzés, amire mindannyian vágyunk, mivel így érezzük teljesnek a meghitt, nyugodt ünnepeket.

És hogy mégis honnan jön ez az ideális állapot? 

Elsősorban a mesékből, főleg Charles Dickens regényeiből és történeteiből, illetve az azokból készült filmekből, mint például a Karácsonyi énekből, amelyet oly sokszor láttunk gyermekkorunkban. Az angol író a 19. század első felében írta a műveit, amikor még tartott az úgynevezett kis jégkorszak, amely a 14. századtól egészen a 19. század derekáig tartott, és amely során az átlaghőmérséklet Európában 1-2 Celsius-fokkal maradt el az 1960 és 1990 között mértektől. Az okokat elsősorban a vulkáni aktivitás növekedésében kell látni, a légkörben jelen lévő hamu ugyanis visszaverte a Nap sugarait. Londonban például 1814-ig vásárokat rendeztek a Temzén, napjainkban ez már elképzelhetetlen lenne.

A kis jégkorszak során rendszeresek voltak a fehér karácsonyok, Dickens életének jelentős részében is fehér karácsonyok voltak Európában. Számára az volt a ritka, ha az ünnepek alkalmával nem esett a hó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás