promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mikor volt utoljára fehér karácsonyunk? Lesz-e még?
Borítókép:  Ken Whytock / Unsplash.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az elmúlt években nagyon elszoktunk a fehér karácsonytól, talán nem is emlékszünk mikor ébredtünk utolsára hóesésre az ünnepekkor. Pedig annyira nem is volt régen.

Az elmúlt években inkább enyhe időnk volt karácsonykor, a hóesés pedig rendre elmaradt. A fehér manna és a keményebb fagyok pedig általában a következő év elején jöttek, mint például azon a bizonyos március 15-én, amikor megjelentek a magyar utakon az osztrák hókotrók. 

Az ipari forradalom szárba szökkenése óta egy Celsius-fokot emelkedett a bolygó átlaghőmérséklete, lassan pedig ott tartunk, reménykedni is felesleges, hogy decemberben essen a hó. Egyáltalán a december végi hidegekre is csekély az esély.

Legutóbb a Nestpick online albérletkereső oldal posztolt egy kutatást, amelyben azt vizsgálták, hogy mennyi esélye lehet a tél eleji havazásoknak. Akik szeretik a fehér karácsonyokat, azoknak a vizsgálat eredményei elszomorítóak lehetnek, hiszen az eredmény szerint az évszázad derekára esélyét is elveszti a decemberi hóesés. A kutatásban negyven desztináció trendjeit gyűjtötték össze. Budapesten például 2009 és 2013 között átlagosan csupán négy nap esett a hó, 2014 és 2018 között ez a szám tovább csökkent, és már csak egyetlen ilyen decemberi nap akadt.

A klímaváltozás pedig az elkövetkező évekre is tavaszias karácsonyokat ígér majd,

persze ez alól mindig akadhat kivétel. És volt már rá számtalan példa a közelmúltban is.

A legutolsó olyan év, amikor az ország nagy részében esett a hó karácsonykor, az 2012 volt, még 2013-ban is szórványosan havazott csak, de a magas átlaghőmérséklet miatt hamar el is olvadt.

Ez az eredmény belesimul a trendekbe.

A Qubit azt is megvizsgálta, hogy 1900 és 2017 között hány alkalommal volt fehár karácsony,

a vizsgálat szerint csupán kilenc alkalommal.

A fehér karácsony egy mítosz?

A fehér karácsony mítoszáról amúgy nagy részben az író, Dickens tehet, az ő írásaiban azért esik a hó szinte az összes karácsony alkalmával, mivel Anglia leghidegebb évtizedében nőtt fel, ekkor még az is megesett, hogy karácsonykor annyira didergős volt az idő, hogy befagyott a Temze is. Állítólag ekkor egy lakos elefánttal is átkelt a folyón. Dickens életének első nyolc évében a decemberi ünnepen esett a hó, az író téli, karácsonyi novellái pedig hatalmas nyomot hagytak a popkultúrán, ha egyetlen regényét sem olvastuk el elejétől a végéig, egy írásából készült filmet biztos, hogy láttunk.

Amelyben szinte biztos, hogy esett a hó. 

Dickens alapélménye pedig áthagyományozódott a kultúránkra, szinte nincs is olyan családi-karácsonyi film, amelyben ne esne a hó. Talán nem is töltené el a szívünket melegséggel az efféle filmek elfogyaztása, ha nem lenne bennük fehér karácsony.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás