Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megfejthették az élet eredetét egy ősi meteoritnak köszönhetően

Megfejthették az élet eredetét egy ősi meteoritnak köszönhetően

Tech & Tudomány

Megfejthették az élet eredetét egy ősi meteoritnak köszönhetően

Tech & Tudomány

Baranyecz János 11:50

A rengeteg választ rejtő objektum még két évvel ezelőtt csapódott egy fagyott michigani tóba, a szakértők pedig elképesztő dolgokra jöttek rá a vizsgálatok után.

2018. január 16-án meteoritvadászok figyeltek fel egy különleges, égi jelenségre Kanadában és az Egyesült Államok közép-nyugati részén, ugyanis akkor ütközött bolygónkba egy nagyjából dióméretű kőzet, amit szerencsére elég hamar sikerült megtalálniuk. Hihetetlen módon remek, szinte érintetlen állapotban volt, így rögtön el is kezdték a teszteket – viszont arra nem számítottak, hogy mennyire árulkodó lesz a lelet.

Kiderült, hogy a Naprendszerünk korai időszakából származik az objektum, és nagyjából 12 millió éve tartott felénk, ráadásul úgy 2600 szerves vegyületet tartalmaz, így könnyen lehet, hogy egy ehhez hasonló égitestnek köszönhetjük a földi élet kialakulását.

Állítólag a fő aszteroidája – amiről egy ütközés következtében leszakadt – 4,5 milliárd éves, így jó eséllyel hasonló anyagokat rejt, mint azok a meteoritok, amik annak idején a Földbe is becsapódtak, és elindították az élet körforgását. Ez pedig hatalmas előrelépés, hiszen így rengeteg választ kaphatunk az eredetünkkel kapcsolatban, mivel ilyen adatokkal könnyebb megérteni, hogy milyen folyamatok zajlottak le réges-régen – de persze így sincs egyszerű dolguk a kutatóknak.

Borítókép: Illusztráció / Image by Rolando Marin from Pixabay