promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vizsgálat indult az Instagram ellen
Borítókép:  PX
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Facebook által átvett közösségi oldal saját szabályait kell hogy megvédje. Vajon milyen jogon kezeli az Instagram a kiskorú felhasználók személyes adatait?

Az Írországi Adatvédemi Bizottság (DPC) vizsgálatot indít az applikáció ellen, a fiatalkorúak személyes adatainak kezelése ügyében. A Facebook újabb bírságra számíthat, ha bármilyen szabálytalanságra fény derül. 

Felhasználói jelentések szerint az Instagram kudarcot vallott az adatvédelem terén azzal, hogy nem tiltotta le a 18 év alattiak számára az e-mail-cím és a telefonszám publikussá tételét (az Instagramra 13 éves kortól lehet regisztrálni).

A legnagyobb közösségi oldal jogi képviselői elutasították a feltételezést és egyelőre készséggel állnak a bizottság rendelkezésére. 

A testület jelenleg azt vizsgálja, hogy van-e bármilyen jogi alapja a gyerekek személyes adatainak kezelésére, illetve azt is górcső alá veszik, hogy az Instagram kellő védelmet nyújt-e azok biztosítására. Mindezek mellett az egyes GDPR-követelmények hiánytalan betartását is ellenőrzik az alkalmazás profil- és fiókbeállításai terén.

A fő kérdés tehát, hogy a Facebook megfelelően védi-e a gyermekek mint kiszolgáltatott emberek adatvédelmi jogait.

Az ellenőrzés ezekben a napokban is folyik, mely végeredménye rengeteg felmerülő kérdésre adhat visszajelzést. 

Korábban magyar könyv is született a téma körbejárásáról, illetve a közösségi oldalak hatásáról a fiatalokra. Klausz Melinda szakértő, író kötete olyan kérdésekre adhat választ, mint hogy hogyan ismerhetjük fel, ha az adatainkat el akarják lopni, vagy hogy valóban Instagram vagy Facebook függő-e a gyerekünk. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás